|  |  | 
| LadyM. | 04.01.2014 22:36:13 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Podkarpacie
 
 Posty: 4536 #1705135
 Od: 2013-3-22
 
 | centurion, a możesz tę teoretyczna praskę jakoś inaczej sfotografować? To białe chyba nie jest jej elementem, a na podstawie tych wgłębien  wtym czymś co jest za tym białym, nie sądzę, żeby to była praska. 
 Ja tez z miasta jestem, centurionie. Ale w moim mieście był jeden z pierwszych w Polsce skansenów.
 | 
|  |  | 
| Electra | 31.10.2025 11:09:41 | 
|  
 
  | 
			
			
		 | 
|  |  | 
| centurion | 04.01.2014 22:56:37 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Wieruszów okolice
 
 Posty: 280 #1705177
 Od: 2013-9-18
 
 
 Ilość edycji wpisu: 1
 | To jakie znalazłem bez haczyków oczywiście. Co to jest nikt nie wie. Babcia od żony mówi ze to część praski do sera. A co to jest to sam chętnie sie dowiem.
 
 
 TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
 
 
 | 
|  |  | 
| LadyM. | 04.01.2014 23:21:58 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Podkarpacie
 
 Posty: 4536 #1705207
 Od: 2013-3-22
 
 | A co jest na tej desce z drugiej strony, tej od sciany? Gładka? Prawdę mówiąć, nie bardzo mi to na prase do sera wygląda.
 Wiejskie prsy do sera były typu takiego jak moja:
 
  
 Lub takiego:
 
 
  
 To ten sam typ co wyżej:
 
 
  
 Albo takie:
 
 
  
 Ostatni typ odpada. Może byćć elemntem drugigo typu, o ile ma 2 otwory. Tyle, że coś blisko brzegu dechy. Ale mógłby to być ozdobny wierzch, bo takich wzorków sie na serze rzaczej nie odciskało.
 | 
|  |  | 
| centurion | 04.01.2014 23:30:01 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Wieruszów okolice
 
 Posty: 280 #1705215
 Od: 2013-9-18
 
 | Tak na końcach ma 2 otwory. Z tyłu jest gładka. Patrząc na twoje zdjęcia a dokładnie drugie to znalazłem taki ścisk jeszcze na śrubę z drewna. Taki sam wzór śruby i uchwytu ale na 2 łapy. jutro zrobie zdjęcie. | 
|  |  | 
| centurion | 05.01.2014 11:19:48 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Wieruszów okolice
 
 Posty: 280 #1705485
 Od: 2013-9-18
 
 | A jakie maselnice macie ? | 
|  |  | 
| monia8366 | 05.01.2014 11:56:25 | 
|  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Lokalizacja:: Częstochowa
 
 Posty: 4654 #1705513
 Od: 2013-3-21
 
 | LadyM a ta twoja forma to czym impregnowane olejem kukurydzianym czy czymś innym ? _________________
 http://powr-t.blogspot.com/
 | 
|  |  | 
| centurion | 05.01.2014 15:54:16 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Wieruszów okolice
 
 Posty: 280 #1705807
 Od: 2013-9-18
 
 | Juz wiem ze to napewno od sera | 
|  |  | 
| LadyM. | 05.01.2014 16:49:26 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Podkarpacie
 
 Posty: 4536 #1705881
 Od: 2013-3-22
 
 
 Ilość edycji wpisu: 1
 | Masz na myśli moją praske do sera, tę z pierwszego zdjęcia? Niczym nie jest impregnowana. Tyle, że już po prasce. Syn się wziął kapustę w niej odciskać, przygniótł za mocno i ta deska od spodu pękła. Byłą klejona z dwóch części na płasko. Kicha, bo lubiłam moją praskę i przydatna była.
 Kupiłąm ją jakieś 20 lat temu w Cepelii w Sanoku. Trochę sera naodciskała w swojej historii.
 | 
|  |  | 
| artambrozja | 05.01.2014 16:51:36 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja::  małopolskie
 
 Posty: 1414 #1705887
 Od: 2013-3-25
 
 
 Ilość edycji wpisu: 1
 | centurion nie zmieniłabym zastosowania tych skarbów. a ja mam na strychu maselnice mojej mamy, muszę ją zwlec na dół i obfocić. _________________
 MANUFAKTURA AMBROZJI
 | 
|  |  | 
| centurion | 05.01.2014 19:20:34 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Wieruszów okolice
 
 Posty: 280 #1706007
 Od: 2013-9-18
 
 | Nie no zmiany nie sa nieodwracalne. Praska mocna debowa moze i ser jeszcze odcisnie. | 
|  |  | 
| LadyM. | 05.01.2014 22:25:28 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Podkarpacie
 
 Posty: 4536 #1706190
 Od: 2013-3-22
 
 | Tak mi się wydawało, że ta część praski dębowa, więc pewnie lepiej zachowana. Ale te "dłubaniny" były z miękkiego drewna, to i stan ich jest taki, że mogłyby prędko odmówić współpracy. 
 A propos maślniczki: miałam, tradycyjną, drewnianą, po teściowej. Zrobiłam w niej masło może ze 2 razy. Raz, że to jednak wysiłek, dwa- leciały paprochy, mimo, że myta była wytrwale. (Jak robiłam dużo masła to tak: zarżnęłam jeden mikser kielichowy, jeden mikser z dokręcanym kielichem, malakser, a bywało, że robiłam w pralce "światowid", która tylko do tego była używana. Zawsze lekko podgrzewałam śmietanę i masełko było błyskawicznie. Zimą dolewałam do śmietany trochę oleju rzepakowego i masło się smarowało, bo zimowe masło nie jest zbyt smarowne. Mówię oczywiście o krowich wyrobach.)
 | 
|  |  | 
| Electra | 31.10.2025 11:09:41 | 
|  
 
  | 
			
			
		 | 
|  |  | 
| artambrozja | 05.01.2014 22:39:59 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja::  małopolskie
 
 Posty: 1414 #1706200
 Od: 2013-3-25
 
 | No tak, powstawanie takiego masła trochę trwa i ręka boli, ale często mamie pomagałam  Pamiętam, że na górze był taki dodatkowy grzybek- kapelusz, mama mówiła na to "prawda", który zapobiegał chlapaniu śmietaną jak się mocniej ubijało.
 _________________
 MANUFAKTURA AMBROZJI
 | 
|  |  | 
| centurion | 05.01.2014 23:25:16 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Wieruszów okolice
 
 Posty: 280 #1706232
 Od: 2013-9-18
 
 | Babci pomagałem i ręce bolały ale za to jak swojski chlebuś z kartofelkami w środku posmarowany masełkiem swojskim i jajeczniczka albo kwaszony w reke smakował  moze dojde tez do tego narazie miszczuchy sie ucza  | 
|  |  | 
| monia8366 | 06.01.2014 00:18:05 | 
|  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Lokalizacja:: Częstochowa
 
 Posty: 4654 #1706273
 Od: 2013-3-21
 
 | ja tam w słoik i chwila jest masło  _________________
 http://powr-t.blogspot.com/
 | 
|  |  | 
| LadyM. | 06.01.2014 08:53:31 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Podkarpacie
 
 Posty: 4536 #1706367
 Od: 2013-3-22
 
 | Mimo wszystko polecam mikser kielichowy. Minuta i zrobione. Tylko nie lać śmietany zbyt dużo, bo wychlastuje potem maślankę po wsiech. Starej maselnicy ożywiać nie proponuję, mimo moczenia i szorowania zawsze cos będzie do masła wyłaziło. I pamiętać o tym, że śmietana nie może być prosto z lodówki, ma mieć temp pokojową a nawet lekko cieplarnianą. | 
|  |  | 
| Electra | 31.10.2025 11:09:41 | 
|  
 
  | 
			
			
		 |