NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » ŻYWIENIE » KISZONKI

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

Kiszonki

  
Mati10
17.12.2013 01:03:29
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: kujawsko-pomorskie

Posty: 338 #1688488
Od: 2013-12-7
Podawał ktoś może kozom kiszonki, np. z wysłodków, z kukurydzy, z liści buraczanych albo sianokiszonkę? wesoły
  
Electra28.03.2024 20:17:12
poziom 5

oczka
  
monia8366
17.12.2013 08:31:59
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1688539
Od: 2013-3-21
ja rok temu podawałam sianokiszonkę, jako dokładkę do siana nie konkretnie tylko sianokiszonkę. Mleczność wtedy bardzo wzrosła mam zamiar stosować taką dokładkę od stycznia.Wysłodki także stosowałam i będę stosować w okresie styczeń-marzec.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
28magdalena
17.12.2013 09:43:38
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolska

Posty: 31 #1688603
Od: 2013-6-9


Ilość edycji wpisu: 1
Witam was napiszcie mi jak wyglądaja takie wysłaoki bo jestem, zielona w tej sprawie i gdzie można takie kupic ( oczywiście jaka cena?/)
Dziekuje
  
Zlotowa
17.12.2013 09:44:09
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Garwolewo/Londyn

Posty: 178 #1688604
Od: 2013-4-28


Ilość edycji wpisu: 2
Ja swoim dawałem kiszonkę z liści baraka cukrowego i z kukurydzy. Nie chciały jeść. Może i dobrze bo pamiętam jak kiedyś u brata krowy jadły kiszonkę z liści to mleko nabierało gorzkiego posmaku. Sianokiszonkę jako dodatek do siana w niedużych ilościach jedzą nawet dość chętnie. Ale tylko z dobrej jakościowo trawy. Jak jest gorsza trawa to szukają tam czegoś i połowa ląduje pod nogami.
Wysłodki z buraków cukrowych są białe i mają wygląd mokrych, białych wiórków. W takim świeżym stanie występują dość rzadko chyba, że zaraz po kampanii buraczanej. Jest to produkt uboczny z produkcji cukru. Jeżeli występują w sprzedaży to najczęściej w ilościach wielko towarowych i kosztują ok. 40-45 zł za tonę. Najczęściej kupuje się wysłodki w formie suszonych granulek. Worek kosztuje ok. 35-40 zł / 30 kg. Są niemelasowane o zawartości cukru poniżej 8% i melasowane o zawartości cukru powyżej 15%. Ja stosuję niemelasowane w małych ilościach. Najczęściej namoczone.

Ale o szczegółach jest już oddzielny temat
_________________
Robert
  
monia8366
17.12.2013 12:09:45
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1688759
Od: 2013-3-21
wysłodki są mlekopędne i to masz objętościowa mokra która często zastępuje warzywa zimą. Oczywiście nie tylko nią żywimy ma być dodatkiem. Ma jednak swoją wartość. Kupisz ją w wytwórniach cukrowych lub na bazarach. Można też poszukać u siebie w rejonie bo w niektórych sklepach ją sprzedają.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
reks18
21.02.2014 16:10:27
Grupa: Użytkownik

Posty: 7 #1755119
Od: 2013-7-1
mam takie pytanko czy można podawać kozom samą kiszonkę z kukurydzy czy trzeba do tego dawać im coś typu kredę albo coś na odkwaszenie ?
  
jauma
22.02.2014 10:11:08
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 84 #1755639
Od: 2013-4-10
Samą czyli tylko ? Jeśli tak to nie przejdzie. Możesz podawać kiszonkę z kukurydzy dobrej jakości innej zresztą nawet nie tkną poruszony, raz dziennie jako urozmaicenie diety jedzą bardzo chętnie. Przy pierwszych zadaniach lekko posól kiszonkę chętniej pobierają, a jak zasmakują to już bez przypraw zajadają.
  
monia8366
22.02.2014 10:24:49
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1755646
Od: 2013-3-21
w Jastrzębcu karmią cały czas kiszonką z kukurydzy, tylko po woli wprowadzaj.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
reks18
22.02.2014 14:12:47
Grupa: Użytkownik

Posty: 7 #1755814
Od: 2013-7-1
dziękuje bardzo za odp nie chodziło mi o to że samą, tylko o to że rano np. kiszonkę a po południu siano
  
jola1979
23.02.2014 22:23:04
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1757562
Od: 2013-3-21
Proponuję odwrotnie,rano zawsze podaję siano,a potem "cięższe "jedzenie.
  
jola1979
24.02.2014 09:30:32
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1757847
Od: 2013-3-21
Moje kozy zawsze "na śniadanie"dostają siano.Nigdy nie wypuszczam na wypas,czy nie daję treściwego na "dzień dobry".
  
Electra28.03.2024 20:17:12
poziom 5

oczka
  
Hegemon
03.06.2014 14:21:54
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: okolice Proszowic

Posty: 55 #1856265
Od: 2014-3-25
Czy do sianokiszonki muszę stosować prasę zwijającą baloty czy jest inna opcja? Prasa zwijająca to jednak balik 120cm średnicy a 4 kozy to będą chyba jadły tydzień. Próbował ktoś z siana luzem albo z zwykłych balików robić? Jeszcze jedno pytanie czy po prostu pakuje się do wora to wszystko czy tam jest jakiś dodatek na zakiszaniepytajnik
  
jola1979
04.06.2014 22:32:53
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1857845
Od: 2013-3-21
Sąsiad mojej teściowej robi sianokiszonkę w kopcu.
Zwozi trawę(taką jak do zwijania w "kiszonkowe bale")i jeździ ciągnikiem po tym,robi niski kopiec.
Robi już tak kilka lat.Ja z nim nie rozmawiałam,więc nie wiem,czy dodaje jakieś "specjały do zakiszania".
Stwierdził tylko mojej teściowej,że folia i ofoliowanie jest dość drogie,a tak ma o wiele taniej.
Karmi tym bydło.
  
jauma
05.06.2014 09:20:05
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 84 #1858026
Od: 2013-4-10
Można robić w balot owijany folią lub w pryzmę, ale w pryzmę trzeba mieć specjalną przyczepę która na początek tnie, a przy rozładunku równomiernie rozdrabnia trawę. Przy wyborze musimy zastanowić się ile mamy zwierząt bo jak pryzmę otworzymy to już nie ma przebacz musimy codziennie brać taką porcję aby nie psuła się! Jeśli mamy w balocie to jak zacznie się psuć to jeden a nie cały pokos zakiszony.Co prawda wykonanie balotu jest drogie ale każdy musi zastanowić się co bardziej liczy się czy tak czy tak, u mnie jeśli nie możemy na siano to w ostateczności zawijamy w baloty aby nie zepsuć traw ściętych.
Co do dodatków tą są fajne zakiszacze np. z sano małe saszetki na 10l wody co śmiało starcza na 1ha trawy, zakiszałem bez dodatku i zakiszaczem ta druga opcja jest lepsza w każdym razie sprawdził się kiszonka ładnie pachnie i bardziej trwała jest śmiało otwarty balot wytrzymuje tydzień.
  
jola1979
12.03.2015 09:29:02
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #2065280
Od: 2013-3-21
Przeniesiono z

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


    Karol pisze:

    Co myślicie o sianokiszonce workowanej?

    TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

  
WildBirdPark
12.03.2015 09:59:47
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warszawa

Posty: 356 #2065309
Od: 2013-7-31
Najlepsza sianokiszonką na własny użytek to kiszonka z beczek. Robię ją co roku.
Biorę beczkę 200litrowa, plastikowa, szczelnie zamykana. Na dno wysypuje się drenaż ze słomy około 30cm tak by woda miała gdzie spłynąć nie powodując gnicia. Na to kładę warstwę trawy o wilgotności około 60% ( zasada jest taka ze trawa po skoszeniu leży do podsuszenia - jeśli weźmie się pęczek trawy i spróbuje wyżmnąć tak jak ścierkę po czym nie leci z niej woda to nadaje się do kiszenia). Na warstwę trawy wysypuje warstwę zależnie od składu kiszonki np gotowanych ziemniaków, gotowanej marchwi lub liści buraków. Wchodzę do beczki i mocno udeptuje. I powtarzam czyli trawa, ziemniaki i deptanie i tak do pełna przy czym ostatnia warstwa to trawa. Od tego jak zabijemy i ugnieciemy kiszonkę zależy jej jakość. Na koniec posypuje z wierzchu garścią cukru dla lepszej fermentacji, zamykam szczelnie wieko i odstawiam na minimum miesiąc w chłodne miejsce (10-15*C). Potem mam swieza kiszonkę ktora mogę wybierać w miarę potrzeb. Ta kiszonka różni się bardzo od takiej z balotow czy pryzm - dobrze zrobiona, nawet po roku czasu pachnie łąką i świeżo wypieczonym chlebem (efekt fermentacji), a jej kolor powinien być brunatno zielony. Nie zmienia smaku mleka. Moje kozy takiej z balotu nie rusza a tą własnej roboty zajadają. Jedna beczka starcza u mnie średnio na 1-2 miesiące. Przepis ze starej powojennej książki. Pózniej postaram się wpisać tytuł i autora.

I jeszcze jedno - przeżuwaczem nie powinno podawać się kiszonki z ziarna kukurydzy - ta moda przywędrowała do nas ze stanów gdzie kukurydza jest najtańszym ziarnem i wykorzystuje się ją do wszystkiego - od skarmiania krów mlecznych po produkcje papieru toaletowego. Polecam poszukać na anglojęzycznych stronach efektów skarmiania kiszonka z kukurydzy, tego jak wyglada zwacz po takiej diecie. Takie skarmianie stosuje się w celu ciecia kosztów - kukurydza jest w miarę tania, mlekopedna, i zawiera dużo węglowodanów - dlatego stosuje się ją na dużych fermach nie bacząc na to jakie negatywne efekty za sobą niesie...
  
katolik
12.03.2015 16:15:11
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 140 #2065698
Od: 2015-2-20
A czy każda trawa się do tego nadaje.Czy może też być taka spod kosiarki elektrycznej[sieczka]
  
WildBirdPark
12.03.2015 18:15:59
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warszawa

Posty: 356 #2065843
Od: 2013-7-31


Ilość edycji wpisu: 1
Katolik generalnie im drobniejsza trawa tym lepsza bo łatwiej jest ją szczelnie ubić - to ważne bo jeśli w kiszonkce lub sianokiszonkę jest za dużo powietrza to dochodzi do złej fermentacji. Nam zależy na fermentacji z udziałem kwasu mlekowego a on wytwarza się tylko w środowisku beztlenowym. Zasada jest taka ze jeśli kiszonka pachnie świeżo wypieczonym chlebem ( dosłownie jest to zapach bochenka chleba prosto z pieca) to kiszonka jest idealna. Zapach drożdży wskazuje za średniej klasy kiszonkę ktora można skarmiac ale w niezbyt dużych ilościach. Natomiast zapach zjełczałego masła lub skwasnialego mleka wskazuje ze kiszonka dostała zbyt dużo tlenu - taką kiszonka absolutnie nie należy skarmiac. Ja zazwyczaj trawę po sianokosów wrzucam do sieczkarni a potem poszatkowana do beczki. Możesz wiec śmiało użyć podsuszonej trawy z kosiarki o ile bedzie czysta.
Przy kiszonce ważne jest tez to jak bogatych w cukry składników używamy. I w tym wypadku np bogate w cukry są trawa z pierwszego pokosu, liście buraków i innych okopowych, zielone liście i łodygi kukurydzy, słonecznik, kapusta, uparowane ziemniaki, topinambur, buraki cukrowe i pastewne, brukiew, rzepa, marchew, dynia, wyslodki, ogórki i owoce niepestkowe.
Skladniki trudno zakiszajace się (aby sie zakisiło nalezy je laczyc z w/w) to: wszystkie rośliny przenawozone azotem, mieszanki traw z roślinami motylkowymi, rośliny strączkowe, pieluszka oraz mlóto.
Rośliny nie zakiszajace sie: lucerna, koniczyna, saradela, wyka, łubin, rzepak, gorczyca, łęty ziemniaczane i pomidorowe (te ostatnie nigdy sie nie zakisza, nawet po wymieszaniu z roślinami bogatymi w cukry).

Jeśli ktos jest zainteresowany zagłębieniem w temacie kiszonek, pasz i żywienia to niżej podaje bibliografię na której ja bazowałem podczas studiów - książki są starego wydania ale rzeczowe i sprawdzają sie w 100% mimo upływu lat. Na Allegro można je kupić po 2-5zl za sztukę. Polecam.

"Jak uzyskać dobre kiszonki" - F.Abgarowicz; M.Połowicz; A.Ziołecka
"Produkcja pasz w gospodarstwie" - A.Przegaliński
"Paszoznawstwo i zasady żywienia zwierzat" - PWRiL
"Konserwacja i przyrządzanie pasz" - W.Kamieniecki
  
PatiB
13.03.2015 13:12:54
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 447 #2066514
Od: 2014-6-23
WildBirdPark zamówiłam "Jak uzyskać dobre kiszonki" . Pisałeś że taka kiszonka starcza Ci na miesiac dwa , przy jakiej ilości kóz? i ile dajesz na jedną koze?
  
WildBirdPark
14.03.2015 21:06:00
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warszawa

Posty: 356 #2067658
Od: 2013-7-31
Ja mam koziołka i kózkę - miniatury. Kiszonką skarmiac głownie zima - daje im mniej więcej objętość 10litrowego wiadra na sztukę wcześniej posypując kreda pastewną.
  
Electra28.03.2024 20:17:12
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » ŻYWIENIE » KISZONKI

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny