NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » MASŁO KOZIE

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

Masło kozie

  
administrator
20.03.2013 10:58:32
poziom 2



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Wancerzów

Posty: 98 #1252777
Od: 2013-3-19
Mleko po udoju,odcedzeniu(przelewamy mleko przez pieluchę tetrową zwiniętą na pół),wsadzamy do lodówki na kilkanaście godz.
Gdy wytworzy się na wierzchu śmietana,wtedy ją zbieramy i wlewamy w słoik.Zbieramy tak śmietanę przez kilka dni.
Po kilku dniach śmietana w słoiku jest gęsta i kwaśna.
Wtedy zabieramy się za wytwarzanie masła.Słoikiem można potrząsać aż do uzyskania masła, zlewamy do osobnego naczynia maślankę.
Wkładamy masło do osobnego naczynia i to na 2 godz do lodówki.Po tym czasie wyjmujemy "mus maślany" i bierzmy albo zwykłą metalową łyżkę,albo drewnianą,nacieramy solą,
żeby masło nie kleiło się do niej.Po tym zabiegu rozgarniam masło z jednej części miseczki na drugą,za każdym razem odlewam do kubeczka powstałą maślankę.
Jeśli chce się mieć pewność,czy masełko jest już gotowe wystarczy je spróbować,jeśli jest kwaśne,to znaczy,że jeszcze jest dużo maślanki,więc trzeba dalej "pobawić się"
z łyżką.

Jest puszyste i delikatne.Co najważniejsze po wyciągnięciu z lodówki po pół godz jest już miękkie,a nie tak jak krowie,że trzeba czekać pół dnia aż masło będzie nadawało
się do smarowania.
  
Electra29.03.2024 11:28:55
poziom 5

oczka
  
LadyM.
23.03.2013 23:54:41
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1258870
Od: 2013-3-22
A nie płuczesz masła?
Jak robiłam z kroweigo, to zawsze najpierw przerabiałam w wodzie, zmieniając ja parę razy, najlepiej zimnej dość, Dopiero potem przerabiałam w misce, zeby wygnieść wodę.
  
jola1979
24.03.2013 09:10:32
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1259100
Od: 2013-3-21
Kiedyś płukałam(wykonianie masła podałam na Kozolinie,więc wpis został skopiowany),ale nie wychodziło coś.Z krowim jest trochę inaczej,bo po zrobieniu jest twardsze,a kozie lekkie jak puch(coś prawie jak bita śmietana).No i kozie bielutkie jestwesoły
Po "ubiciu śmietany"wkładam do lodówki,bo jest takie puszyste,że ciężko wyrobić.
Jest pyszne takie masełko.Jedyna wada,że nie ma go za dużo.
No,ale jak dobrze pamiętam,to Ty masz sprzęt do oddzielania śmietany z mleka?Dlatego na pewno będziesz miała więcej masła niż zbierając śmietanę łyżkąwesoły
  
LadyM.
24.03.2013 09:19:25
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1259109
Od: 2013-3-22


Ilość edycji wpisu: 1
Ja robiłam krowie w mikserze, albo malakserze i też był taki puch. Czasem aż trudno było to zbić.
Ja nie mam sprzętu. Kiedyś jak były krowy i bardzo duzo mleka, to coś tam było, chyba pożyczone. Ale wirowałam sporadycznie, raczej ze zbieranej śmietany robiłam. Lepiej śmietana wychodzi w zimnie, ale po zebraniu nie zostawiać w zimnie, bo zgorzknieje. Kozia chyba szybciej niż krowia.
Na krowie też jest lekarstwo, żeby było smarowne - zimą dodawałam do śmietany trochę oleju.
  
jola1979
24.03.2013 18:46:14
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1259909
Od: 2013-3-21
Niestety nie robię już masła z koziej śmietany,bo nie mam z czego smutny
Chodzi o to,że mam mało mleka obecnie,dlatego więcej zachodu byłoby ze zrobieniem masła niż pożytku.
Może jak będzie więcej dojnych kóz(wykocą się i odchowają małe),to wtedy wrócę do produkcji masła.
  
monia8366
24.03.2013 19:52:06
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1260022
Od: 2013-3-21
Ja ostatnio miałam nadmiary mleka choć już teraz koźlęta wypijają wszystko więc chciałam ubić masło i tak długo miksowałam i nic się nie ubiło smutny chyba za stara śmietana bo z kilku dni zbierana . Musze poczekać jak wykarmią maluchy i będę miała więcej mleka.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
LadyM.
24.03.2013 20:18:43
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1260066
Od: 2013-3-22
A może raczej za zimna?
  
monia8366
24.03.2013 20:23:56
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1260075
Od: 2013-3-21
no była w lodówce, myślisz że za zimna ? To przed powinna postać w cieple ?
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
LadyM.
24.03.2013 20:49:53
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1260157
Od: 2013-3-22
Zimna śmietana na bitą śmietane, optymalna temperatura śmietany na masło to 10-13 stopni. jak jest niższa to bardzo długo to trwa. Ja zima krowią smietanę nawet podgrzewałam trochę, masło robiło sie bardzo szybko, ale było jak pianka. trudno było je zbic i wypłukać. Dawałam do zimnej wody i ćwiczyłam do skutku.
Ponieważ robiłam b. dużo masła na raz, to istotne było, żeby dobrze wypłukać, bo wtedy sie lepiej przechowuje i jest smaczniejsze. jak tego masła robi sie odrobinę i zarz zostanie zjedzone, to juz płukanie nie takie ważne.
  
monia8366
24.03.2013 21:16:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1260208
Od: 2013-3-21
O proszę tego nie wiedziałam jednak człowiek całe życie się uczy lol
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
monia8366
23.05.2013 13:55:27
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1459097
Od: 2013-3-21
a z tym potrząsaniem słoika, ręce nie bolały? oczko ja używam miksera mniej się człowiek na męczy bardzo szczęśliwy
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Electra29.03.2024 11:28:55
poziom 5

oczka
  
myszata
23.05.2013 18:33:31


Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wielkopolska

Posty: 15 #1459533
Od: 2013-5-11


Ilość edycji Admina: 1
maselnica na słoik url]http://allegro.pl/maselnica-na-sloik-maselniczka-masniczka-gratis-i3200667383.html[/url]
  
monia8366
23.05.2013 19:18:44
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1459574
Od: 2013-3-21
super sprawa !!! pan zielony
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Krzysztof
23.05.2013 21:48:14
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 393 #1459739
Od: 2013-3-20
Słoik kładzie się na podłodze, siada się w fotelu, nogę na słoik.I nogi się masuje i masło się robi
  
monia8366
23.05.2013 22:15:54
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1459798
Od: 2013-3-21
hahhahahah dobre bardzo szczęśliwy
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
jola1979
23.05.2013 22:48:18
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1459873
Od: 2013-3-21
Ja się wcale nie męczyłam,gdy robiłam masełko,bo słoikiem potrząsał mążwesoły
Niech facet czuje,że jest potrzebny,no i że ma swój udział w produkcjiwesoły
  
monia8366
23.05.2013 22:52:52
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1459883
Od: 2013-3-21
jakbym mojemu kazała trząsać słoikiem wyśmiał by mnie heheheheh co ty nie każdy facet lubi się w takie rzeczy bawić. tak jak mój nigdy by nie wydoił mi kozy.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
fafroszek
30.05.2013 20:47:19
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Sandomierz

Posty: 28 #1469802
Od: 2013-3-24
Ja w tym temacie, jak zbierałam ten kożuszek z wierzchu to on mi po prostu śmierdział, myślałam, że się wogóle nie da uzyskać śmietany.
  
jola1979
31.05.2013 08:47:30
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1470166
Od: 2013-3-21
Najwidoczniej za stara już była ta śmietana,gdy była zbierana.
  
fafroszek
31.05.2013 08:59:37
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Sandomierz

Posty: 28 #1470191
Od: 2013-3-24
Ale jak postała to wtedy śmierdziała. Była ładna w konsystencji ale do ust bym tego nie wzięłachory
  
Electra29.03.2024 11:28:55
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » MASŁO KOZIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny