NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 11 / 32>>>    strony: 12345678910[11]121314151617181920

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
Esti
18.03.2014 10:54:46
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podlaskie

Posty: 898 #1782333
Od: 2013-3-22
Ja solankę robię w ten sposób, że wrzucam do wody sól stopniowo ile się rozpuści i mieszać.
_________________
http://ostatnizakret.blogspot.com/
  
Electra28.03.2024 22:08:15
poziom 5

oczka
  
weszynoska
18.03.2014 11:09:48
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1782351
Od: 2013-3-24
Ja na 1 litr wody daję 3 łyżki soli, rozpuszczam , schładzam i wkładam do niej zrobiony serek na kilka godzin. Po wymoczeniu wyciągam, daję na kratkę żeby obsechł i zajadam pan zielony

  
monia8366
18.03.2014 11:54:45
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1782390
Od: 2013-3-21
zależy jak solny ma być, nie ma reguły. jedna osoba lubi bardzo solny więc wsypuje więcej druga zaś trochę by mieć lekki posmak soli. Solanka ma konserwować z wierchu ser by nie zachodziły przemiany i by bakterie nie miały dostępu. tak więc ile soli obojętne. Możesz nawet na sucho posolić taki ser jak chcesz.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
LadyM.
18.03.2014 13:52:56
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1782509
Od: 2013-3-22
mi się po zasoleniu "na sucho" robił z wierzchu taki twardy i nie było to zbyt fajne. Wolałam moczyć.
  
monia8366
18.03.2014 15:41:20
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1782604
Od: 2013-3-21
z wierzchu jak posolisz trzeba zawinąć w bawełnianą szmatkę to nie obeschnie wesoły
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Esti
18.03.2014 16:48:14
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podlaskie

Posty: 898 #1782730
Od: 2013-3-22
Suchą ścierkę? Ja owijałam w ręcznik papierowy codziennie zmieniany. Co o tym myślisz?
_________________
http://ostatnizakret.blogspot.com/
  
monia8366
18.03.2014 18:25:49
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1782864
Od: 2013-3-21
jasne że może być, chodzi o to by było zabezpieczone przed wyschnięciem.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
nowa
18.03.2014 19:09:01
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 45 #1782907
Od: 2013-8-23
a tak konkretnie jaka ta podpuszczka powinna być, na allegro są różne w płynie jaką wybrać .do tej pory robiłam klasyczny twarożek, a chciałabym nauczyć się też inne rzeczy robić ,stąd moje pytania takie prozaiczne
  
koziarz42
22.03.2014 12:38:40
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 374 #1787456
Od: 2013-3-28
Jak długo można przechowywać podpuszczkę ,mam dość duży słoik?
  
artambrozja
22.03.2014 16:25:05
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1787606
Od: 2013-3-25
to przecież ma datę przydatności
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
koziarz42
22.03.2014 16:42:12
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 374 #1787623
Od: 2013-3-28
Dostałem od znajomego słoik i dlatego się pytam.
  
Electra28.03.2024 22:08:15
poziom 5

oczka
  
LadyM.
22.03.2014 18:53:52
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1787738
Od: 2013-3-22
trudno wyczuć w którym momencie terminu ważności ona była. Zapytaj znajomego. I wsadż do lodówki.
I jeszcze jaka to podpuszczka - naturalna czy enzymatyczna.
  
jola1979
22.03.2014 20:34:13
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1787829
Od: 2013-3-21
Najważniejsze,czy to podpuszczka w proszku,czy płynna?
  
koziarz42
22.03.2014 21:02:41
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 374 #1787875
Od: 2013-3-28
Płynna.
  
jola1979
22.03.2014 21:07:03
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1787879
Od: 2013-3-21


Ilość edycji wpisu: 1
To oczywiście w lodówce się ją trzyma.Spytaj znajomego o termin ważności.
Jeśli będzie po terminie,to może "nie ściągać" zbyt dobrze.Poza tym po terminie jako dodatek "do żywności",to trochę obawa o zdrowie.
  
koziarz42
22.03.2014 21:11:07
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 374 #1787883
Od: 2013-3-28
Dziękuję,ściąga dobrze,muszę komuś dać połowę,bo szkoda zmarnować.
  
LadyM.
22.03.2014 21:15:46
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1787885
Od: 2013-3-22
A mnie się zatęskniło za podpuszczkowym . Trochę też dlatego,że nie miałam kwaśnego mleka "na zaczynek", zeby ukwasić na twarożek. I miałam resztke podpuszczki jeszcze z jesieni(w lodówce), ale sobie pomyślałam, że jak tyle stoi, to już może nie ma "mocy". I zamiast 25 kropel jak zwykle, dałam 40. Ale serek wyszedł dobry.
  
mario331
19.04.2014 14:35:42
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Sandomierz

Posty: 35 #1819623
Od: 2013-6-30
Wczoraj próbowałam zrobić swój pierwszy ser niestety po podgrzaniu mleka do 30 stop. i dodaniu podpuszki (miała być kropla na litr ja dodałam 3 krople na 2 litry) wogóle nie powstał skrzep, a do rana zrobiło się zsiadłe mleko. Wszystko zjadł pies płacze Pierwsze koty za płoty...
  
Esti
19.04.2014 15:52:59
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podlaskie

Posty: 898 #1819675
Od: 2013-3-22
Ja daję 4-5 kropel na litr. Z reguły trzeba dać więcej. Na mojej też jest dawka 1:1.
_________________
http://ostatnizakret.blogspot.com/
  
jola1979
19.04.2014 21:28:11
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1820056
Od: 2013-3-21
    mario331 pisze:

    Wczoraj próbowałam zrobić swój pierwszy ser niestety po podgrzaniu mleka do 30 stop. i dodaniu podpuszki (miała być kropla na litr ja dodałam 3 krople na 2 litry) wogóle nie powstał skrzep, a do rana zrobiło się zsiadłe mleko. Wszystko zjadł pies płacze Pierwsze koty za płoty...


Podpuszczka,podpuszczce nierówna,to samo tyczy się mleka.
Nie zawsze mleko równo się zetnie po dodaniu tej samej ilości podpuszczki co zwykle.Pogoda ma wpływ również.
Ja czasem dodaję 2 krople na litr mleka,zależy jaki ser robię i ścina się,ale ser robię po jakiś 3 godz od dodania.
Tak,że próbuj,próbuj-a serek wyjdzie wesoły
  
Electra28.03.2024 22:08:15
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 11 / 32>>>    strony: 12345678910[11]121314151617181920

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny