NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 16 / 32>>>    strony: 123456789101112131415[16]17181920

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
Lhuna
02.06.2014 11:40:38
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie

Posty: 378 #1855143
Od: 2014-1-7
ja przechowuję w ceramicznych miseczkach, przykrytych talerzykiem (plastiki sa pełne zarysowań, niewidocznych, taka mania..)..ale to tylko przez chwilę wesoły
  
Electra20.04.2024 08:58:37
poziom 5

oczka
  
jola1979
02.06.2014 13:33:00
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1855225
Od: 2013-3-21
W woreczku foliowym ser szybko "oślizgnie".
Ja na talerzyku trzymam.Codziennie serek okręcam na drugą stronę i wylewam serwatkę,która z niego wycieka.
  
artambrozja
02.06.2014 14:52:42
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1855257
Od: 2013-3-25
Lhuna, ja mam oddzielne pojemniki tylko na ser. A taki twardy żeby rysował pojemniki nie wychodzi więc jest ok. wesoły

Jola też tak uważam, miałam nawet napisać taki komentarz na tym blogu ale odpuściłam. Nie ukrywam, ze o serach wiem malutko, ale myślę, ze autorka bloga wprowadza czytających w błąd - może ktoś ma ochotę poczytać -

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
LadyM.
02.06.2014 21:12:25
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1855694
Od: 2013-3-22


Ilość edycji wpisu: 1
Foliii aluminiowej nie należy uzywać do przechowywania zywności. W ogóle nie powinna mieć kontaktu z jadłem. Aluminium przechodzi do żarełka i robi nam alchajmera.
Często zaglądam do ziołowego zakątka, oglądałam (tj jest usiłowałam oglądać) filmiki na jutubie, ale niestety, dziewczyna mówi tak niewyraźnie, że wolę ja czytać. Faktem jest, że przed pierwszym serem podpuszczkowym obejrzałam, jak ona to robi. No i jakiś starszy pan tez robił na filmiku, a potem odcedzał w ściereczce w czerwona kratkę, pod kamieniem. Fajne to było.
  
LadyM.
03.06.2014 07:22:21
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1855947
Od: 2013-3-22
Chyba jest. Rzadko kupuję sery pleśniowe, ale, o ile dobrze pamiętam, to folia jest dwuwarstwowa -od strony żarełka jakiś papier woskowany, czy pergamin, a aluminium z wierzchu.
Zresztą -folia aluminiowa stała się w swoim czasie tak popularna, jako "utrzymująca świeżość" zapakowanego produktu, że uzywano jej powszechnie. Sama używałam swego czasu. Nawet pod placek na blaszce. W koncu zrezygnowałam, bo się rwie, a jak się do placka przylepiła, to odkleić był problem. A potem naczytałam się o alchajmerowych właściwościach aluminium, więc -precz. Niestety, kawiarkę mam aluminiową i nie potrafię się z nią rozstać, czyli łykam poranna dawke achajmera.
  
artambrozja
03.06.2014 07:22:44
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1855948
Od: 2013-3-25
Iwona, a czytałaś instrukcje na ricotte?
Nubirku ja właśnie wyczytałam, że do dojrzewania nie powinno się w nic zawijać, tym bardziej w folię aluminiową czy woreczki ... sama już nie wiem. A Ty jak robisz, bo wiem, ze robisz dojrzewające?
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
LadyM.
03.06.2014 07:32:27
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1855951
Od: 2013-3-22
Nie czytałam, bo nie robię? A gdzie ta instrukcja?
  
Lhuna
03.06.2014 10:16:43
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie

Posty: 378 #1856097
Od: 2014-1-7


Ilość edycji wpisu: 2
Jak oddzielne pojemniki to super, u mnie nie dałoby się, niestety.

Wiecie co, zrobiłam taki serek do smarowania, z wykorzystaniem jogurtu, technologicznie chyba najbardziej zbliżony do kwasowo-podpuszczkowego, i chciałam powiedzieć że wydaje mi się on najbardziej wydajny, w jedzeniu wesoły

Ja też nie trzymałabym w folii. Napisz komentarz, a co.
  
wchelminiak
03.06.2014 12:55:17
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Czarnków --> Gajewo

Posty: 341 #1856203
Od: 2013-3-21
Od szwajcarskich serowarów słyszałam, że serki trzyma się w szmatkach (bawełna,len), ceramicznych,szklanych pojemnikach, papierze niechlorowanym- takim jak do pieczenia
_________________
Waleria

www.pracowniarw.blogspot.com
  
artambrozja
03.06.2014 16:31:48
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1856388
Od: 2013-3-25
Nubirku dzięki za odpowiedz i czekam na zdjęcia.
Ja mam obawy co do robienia samej serów dojrzewających - piwniczki odpowiedniej nie posiadam, a w lodówce boje się że po prostu zmaszczę sprawę płacze

_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
LadyM.
03.06.2014 17:36:32
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1856446
Od: 2013-3-22
Nawet w popiele się przechowuje, O!
W sumie wolę popiół niż folię alu.
  
Electra20.04.2024 08:58:37
poziom 5

oczka
  
Leosia
03.06.2014 19:19:25
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 550 #1856599
Od: 2013-4-2
O rety jakie apetyczne :-)
  
artambrozja
03.06.2014 19:49:21
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1856642
Od: 2013-3-25
Nubirku, Ty nie masz chłopie sumienia bardzo szczęśliwy obśliniłam sie jak głupia. Gadaj tu jak do Ciebie dojechać po te sery wesoły))
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Leosia
03.06.2014 21:35:50
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 550 #1856723
Od: 2013-4-2
I biedne koźlaczki poszły na noc do osobnego boksu :-( chce rano mleko i ser!!! jakiego apetytu dostałam. Piękne sery!


Jak przechowywać sery dłuższy czas? Latem mleka nadmiar a przed wykotami prawie nie ma. Na serek ochota zawsze jest <3
  
artambrozja
03.06.2014 21:46:05
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1856740
Od: 2013-3-25
Nubirku, zamiast tu koleżankę namawiać na przyjazd żebyśmy coś pohandlowali to Ty twierdzisz, ze sama dam radę oczko

Leosiu tez sie obśliniłaś lol
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
LadyM.
03.06.2014 22:40:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1856803
Od: 2013-3-22
Nubirku, a to czerwone na serku: czyżby konfitura cebulowa?
A daty weź załatw w fotoszopie, albo innym gimpie, bo logo raczej nie zakryje.
  
LadyM.
04.06.2014 07:35:08
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1856982
Od: 2013-3-22
Ach, to w ogóle, jak sie tak zastanowić, parę przestępstw by było. Np. podatkowe też od razu.
Ojoj! Strzeż sie Nubirku...
  
weszynoska
04.06.2014 07:51:18
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1856998
Od: 2013-3-24
Depresji dostałam pan zielony
  
LadyM.
04.06.2014 08:03:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1857004
Od: 2013-3-22
Oj tam, oj tam! Tak od razu?
Daj se spokój z tom depresjom, bo kto będzie koło kóz chodził.

Poza tym, zachciało Ci się wielkomiejskich fanaberii. Na wsi się nie miewa depresji. To modne w city.
  
weszynoska
04.06.2014 11:59:33
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1857209
Od: 2013-3-24
    LadyM. pisze:

    Oj tam, oj tam! Tak od razu?
    Daj se spokój z tom depresjom, bo kto będzie koło kóz chodził.

    Poza tym, zachciało Ci się wielkomiejskich fanaberii. Na wsi się nie miewa depresji. To modne w city.


Depresja smakowa ...wielskim babom tez się trafia oczko

Nubirku...zrób warsztaty serowarskie...pędzę w mig na kurs ( legalny zarobek ) bardzo szczęśliwy
  
Electra20.04.2024 08:58:38
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 16 / 32>>>    strony: 123456789101112131415[16]17181920

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny