NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 17 / 32>>>    strony: 12345678910111213141516[17]181920

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
artambrozja
04.06.2014 20:19:16
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1857677
Od: 2013-3-25
już nie przesadzajcie z tym przestrzeganiem prawa lol aż tak sie państwu nie spowiadaciewesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Electra23.04.2024 14:33:06
poziom 5

oczka
  
Lhuna
04.06.2014 21:13:38
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie

Posty: 378 #1857737
Od: 2014-1-7
Wspaniałe wesoły
  
krystian
04.06.2014 21:46:56
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 804 #1857768
Od: 2013-4-8
Nubirek sery wspaniale wyglądają i napewno wyśmienicie smakują jęzor tylko pogratulować
  
Lhuna
12.06.2014 13:37:49
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie

Posty: 378 #1863505
Od: 2014-1-7
A czytaliście u Kresowej..napisała, że przez kilka dni po pieczeniu chleba( zakwas) psuły jej się sery,
pomimo (oczywiście)maksymalnej higieny?
  
LadyM.
12.06.2014 22:33:09
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1863929
Od: 2013-3-22
Drożdże zasuwały w atmosferze?
  
Claris
12.06.2014 22:43:15
Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kaszuby

Posty: 17 #1863935
Od: 2014-5-2
    artambrozja pisze:

    to chyba wszystko pokręciłaś wesoły
    ja robię tak, mam serwatkę , dodaje do niej mleko ( o połowę mniej niż mam serwatki ), czekam jak się ukwasi ( trwa to 2 - 3 godziny) i na gaz. podgrzewam powoli aż do zawrzenia, odstawiam do wystygnięcia i zlewam na sito.
    Ten przepis podawała tu Monika i jak dla mnie jest rewelacyjny, bez octu i cytryny.
    Ser jest pyszny i znika w zastraszającym tempie wesoły


To fantastyczne forum znalazłam po zakupie mojej Balbiny i niemal uratowało mi życie, no bardziej Balbiniewesoły Z tej więc wdzięczności, spieszę by podać wam kilka przepisów, jako, że zajmuje się serowarstwem ładnych kilka latek:wesołyi w razie czego służę radą.

Ricotta, bez dodatku mleka, z samej serwatki; (mleka można dodać dla uzyskania większego wydatku)Np na 2 litry serwatki.
Przy czym z dwóch litrów będzie naprawdę malutko.

Ricotta jest to ser zwarowy i teoretycznie bardzo prosty. Mówi się jednak, że Ricotta bywa kapryśna i tak jest w rzeczywistości.
10 razy udaje się wspaniale a innym razem niby mamy już wytącone białka, a one nagle gdzieś ie rozpływają.

Trzymając się jednak zasady, że pierwszy raz zawsze wychodzi, życzę odwagi i smacznegowesoły

Podgrzewam serwatkę do ok 80 stopni celcjusza i zaczynam powoli, po kropelce dodawać soku z 1 cytryny, obserwując czy pojawiają się "kłaczki"(podgrzewanie prowadze maksymalnie do 90 stopni). (Są przepisy gdzie radzi się nawet zagotować, ale to nadaje mleku przypalony smak.)
Jest to delikatna sprawa, ponieważ kiedy już się pojawią, nie można ich rozpylić np zbyt mocno mieszając i przesadzić z cytryną. Kiedy więc zaczynają pojawiać się "kłaczki", czyli ścinać białka, a serwatka nabiera seledynowej barwy, natychmiast należy przestać dodawać cytrynę i odstawić całość do ostygnięcia.
Następnie przecedzić delikatnie przed dość gęsta chustę (nie zbyt gęstą)i pozwolić ocieknąć.

Jeśli po dodaniu całej cytryny nie pojawiła się ricotta, można podgrzać do temp 96 stopni, ale nie dodawałabym więcej cytryny, by nie dało zbyt cytrynowego smaku. Jest to jednak rzecz gustu.


Tyle co do Ricotty, polecam się także w przypadku serów dojrzewających i życzę smacznegowesoły


[url][/url][url][/url]
_________________
www.kukowka.blogspot.com
  
Claris
12.06.2014 22:45:15
Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kaszuby

Posty: 17 #1863940
Od: 2014-5-2
W sprawie serów zapraszam też na mój blog www.kukowka.blogspot.com

_________________
www.kukowka.blogspot.com
  
mario331
15.06.2014 21:41:40
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Sandomierz

Posty: 35 #1866536
Od: 2013-6-30
Ja jestem z okolicy więc będę na pewno aniołek
  
LadyM.
15.06.2014 21:52:05
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1866544
Od: 2013-3-22
Wub roku zdaje się, że Jankowa Zagroda był, zobacz na drugim forum
  
Claris
16.06.2014 11:51:59
Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kaszuby

Posty: 17 #1866817
Od: 2014-5-2
Do Sandomierza na pewno warto się wybrać, serowy rajwesoły Jeszcze bardziej polecam Festiwal Smaku w Grucznie i cała aleje serów. Jak ktoś będzie to prosze pozdrowić Giena Mientkiewicza od Klary i Rafała z Kukówki, bo my w tym roku jedziemy tylko do Gruczna, Sandomierz odpuszczamy. Z resztą tam juz może byc mały kłopot z noclegami powoli.
_________________
www.kukowka.blogspot.com
  
mario331
16.06.2014 12:25:17
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Sandomierz

Posty: 35 #1866839
Od: 2013-6-30
W razie problemów z noclegami chętnie kogoś przenocujemy w naszym gospodarstwie aniołek
  
Electra23.04.2024 14:33:06
poziom 5

oczka
  
artambrozja
16.06.2014 17:55:31
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1867049
Od: 2013-3-25
Claris na blog zerknę z wielką przyjemnością. Co do ricotty, to jednak wole wersję bez soku z cytryny - z dodatkiem mleka - ukwasić i poezja wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
LadyM.
26.06.2014 09:07:16
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1874353
Od: 2013-3-22
Sera w zasadzie nie sprzedaję, bo nie mam na tyle. Wolę zdrowy ser niz pieniądze.
Czasem komuś dam w prezencie.
A dziś dziewczyna się uparła płacić i za krążek dała mi co łaska 8 zł. Krążek taki średni, mógł wazyć ponad 15dag. To dużo? Bo mam wyrzuty..
  
annorl1
26.06.2014 09:12:11
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 434 #1874358
Od: 2014-1-18
Lady, wiem jak wyglądają Twoje krążki i nie wydaje mi się to duża kwota, bo w sklepie za taki krążek liczą sobie więcej wesoły tak więc nie mniej wyrzutów, tym bardziej że nie podałaś ceny a sama Ci zapłaciła od serca wesoły
widać dziewczyna wie ile pracy musisz wkładać w kózki żeby zrobić coś pysznego potem z ich mleczka wesoły
  
artambrozja
26.06.2014 10:21:13
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1874444
Od: 2013-3-25
no ja za 20 dag brałam 8 złoty, za kg wychodzi 40 złotych
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
PatiB
26.06.2014 11:02:28
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 447 #1874475
Od: 2014-6-23
ja też chce mieć swoje serkismutny niestety Zuźka jedna to za mało smutny ledwo dla chłopaków dzienny udój starcza trzech facetów rano i wieczorem butla :-p
  
LadyM.
26.06.2014 11:28:16
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1874539
Od: 2013-3-22
Dobrze, że faceci ciągną butlę. Ja tak miałam, dopóki syn ciągnął butlę (z różnościami w środku) to zjadł chociaż śniadanie (a butla była taka oranżadówka, 0,33). Potem, jak go ciocia zawstydziła, że duży i butla, to juz był cyrk z jedzeniem.
Tak, że dziekuj Bogu, bo dzieci najważniejsze. A serków się jeszcze doczekasz. Nie wszystko musi być już.
  
PatiB
26.06.2014 12:28:09
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 447 #1874597
Od: 2014-6-23
hah zazwyczaj mleko bez niczego, czasem tylko odrobinę kleiku, kasza manna całkowicie odpada... najstarszy mi marudzi z jedzeniem z zup to tylko rosół i pomidorowa
  
krystian
28.06.2014 17:26:32
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 804 #1876349
Od: 2013-4-8
Nubirek wygląda i zapewne smakuje wyśmieniciejęzor
  
PatiB
28.06.2014 17:29:48
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 447 #1876351
Od: 2014-6-23
mmmniam
  
Electra23.04.2024 14:33:06
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 17 / 32>>>    strony: 12345678910111213141516[17]181920

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny