NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 19 / 32>>>    strony: 123456789101112131415161718[19]20

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
LadyM.
03.07.2014 10:50:28
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1879701
Od: 2013-3-22
Ale jak się nie pasteryzuje mleka, to niekoniecznie?
  
Electra25.04.2024 07:54:26
poziom 5

oczka
  
jauma
05.07.2014 09:27:29
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 84 #1881216
Od: 2013-4-10
Jak nie pasteryzujesz to nie ma potrzeby "choć" nie kiedy przy ubogiej dawce kredy może wystąpić pewien deficyt wapnia w mleku, ale to wiesz musisz na czuja organoleptycznie oceniać jakość skrzepu.
  
Bucia
05.07.2014 11:47:51
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 231 #1881323
Od: 2014-3-10
Więc w jakiem momencie dodajemy chlorek wapnia?
  
jauma
08.07.2014 09:13:33
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 84 #1883486
Od: 2013-4-10
Dodajemy w chwili doprawiania mleka czyli po wystudzeniu do żądanej temp. kiedy dodajemy zakwas bądź bakterie serowarskie . Dodawanie podpuszczki to zaprawianie oczko gdyby ktoś zastanawiał się czym różni się doprawianie od zaprawiania mleka.
  
Leosia
10.07.2014 11:10:20
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 550 #1885198
Od: 2013-4-2
Coś nie tak z moim serkiemsmutny pierwszy raz wyszedł z dziurkami smutny
  
jola1979
10.07.2014 16:56:37
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1885441
Od: 2013-3-21
No,a w smaku jaki?
Jeśli kwaśny-to zepsuł się.
  
Leosia
12.07.2014 21:43:19
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 550 #1887596
Od: 2013-4-2
Niby normalny. Jednak ktoś pisał że to oznaka zakażenia grzybami ? nie pamiętam a nie mam czasu czytać całego wontku
  
Lhuna
12.07.2014 22:55:11
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie

Posty: 378 #1887671
Od: 2014-1-7
Wreszcie znalazłam, proszę bardzo,

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

.

  
Leosia
12.07.2014 23:23:18
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 550 #1887696
Od: 2013-4-2
hmmmmmmmmmm do postudiowania. dzięki za link.
  
LadyM.
13.07.2014 08:03:42
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1887802
Od: 2013-3-22
Nnno, to jest strona-kopalnia wiadomości. Zaglądam od dawna, mnóstwo ciekawych rzeczy, przepisów i instrukcji.
  
jola1979
13.07.2014 22:00:02
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1888695
Od: 2013-3-21
    Leosia pisze:

    Niby normalny. Jednak ktoś pisał że to oznaka zakażenia grzybami ? nie pamiętam a nie mam czasu czytać całego wontku

Jeśli nie jest "gąbczasty",kwaśny,gorzki lub tp,to jest ok.
U mnie też wychodzą serki z dziurkami.No,a w smaku......pycha.Tak,że według mnie wszystko dobrze.
  
Electra25.04.2024 07:54:26
poziom 5

oczka
  
Bucia
15.07.2014 10:06:27
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 231 #1890156
Od: 2014-3-10
Czy kozi podpuszczkowy różni się w smaku od podpuszczkowego z krowiego mleka?dziś spróbowałam kozi podpuszczkowy który sama zrobiłam i czuć ten "kozi"smaczek bez dwóch zdañ To dobrze czy źle?może tak ma być nie mam porównania bo nigdy nie jadłam kozich serów
Ponieważ ma mało mleka dzienjie tak ok litra więc na ser muszę zbierać kilka dni-czy mleko powinnam trzymać do tego czasu w lodówce np w zakręconej butelce po mleku,zakrytym garnku innaczej?jak jednak ciągle mam wrażenie że trzymanie w lodówce koziego mleka zmienia(psuje)jego smak i stąd może dlatego mój serek smakuje koziozawstydzony
  
annorl1
15.07.2014 10:25:10
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 434 #1890166
Od: 2014-1-18
Bucia, ja w lodówce nie trzymam mleka dłużej jak 2.5 dnia. po tym czasie mleko gorzknieje. zwyczajnie jest do wylania dla kur, a nie do wypicia czy przetworzenia. piszesz, że masz litr mleka dziennie, może lepiej zrobić ser z 2 dni? czyli z 2 litrów mleka i wtedy porównaj smak, czy będzie taki jak teraz czy jednak zmieni się coś w smaku?
  
LadyM.
15.07.2014 14:34:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1890398
Od: 2013-3-22
Moja córka, przebywała okresami we Francji i tam smakowała kozich serów. Potem jadła te domowe. Owszem smakowały. Aż nadeszła pora, kiedy moje dwa małe koziołki zaczeły smrodzic. Pilnowałam się z tym mlekiem jak licho, ale. Pewnego razu córka przyjechała na łykend. Serek zrobiony. pokosztowała i rzekła: no, wreszcie smakuje i pachnie, jak kozi ser.
No i masz.

Ale teraz, jak nie ma kozłowych aromatów, to zapachu nie ma jakiegoś specjalnego.
Natomiast stwierdziłam, że jest zdecydownaie smaczniejszy, jak ze dwa dni poleży wyjety z solanki.
  
LadyM.
15.07.2014 22:42:22
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1890902
Od: 2013-3-22
SAM zrobiłem? no, jestem podziwu pełna! Wygląda piknie, smakuje pewnie jeszcze lepiej niz wygląda.
  
krystian
15.07.2014 22:49:15
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 804 #1890909
Od: 2013-4-8
jeżeli smakuje tak jak wyglada no to pychota jęzor
  
LadyM.
15.07.2014 23:03:54
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1890929
Od: 2013-3-22
Nubirek, ze tak się zapytam nieprzyzwoicie: a Ty zonaty juz jesteś, czy tak sie marnujesz sam z tymi talentami?
  
LadyM.
16.07.2014 03:41:22
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1891035
Od: 2013-3-22
no, widzę, że zajęty: sery robisz, placki pieczesz, kozy obsługujesz....
nie, żebym zainteresowana była osobiście, wiek nie ten, z ciekawości tak po prostu...
  
annorl1
16.07.2014 06:42:17
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 434 #1891063
Od: 2014-1-18
Iwona, wiek to raczej nie problem, ale co by na to powiedział Twój mąż bardzo szczęśliwy
Nubirek, zazdroszczę żonie, taki mąż to skarb bardzo szczęśliwy a ciasto wygląda genialnie wesoły
  
LadyM.
16.07.2014 08:22:54
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1891146
Od: 2013-3-22
Aniu, wiek generuje PUNKT widzenia i KĄT widzenia. Więc człeka widzi się jako człeka a nie obiekt
  
Electra25.04.2024 07:54:26
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 19 / 32>>>    strony: 123456789101112131415161718[19]20

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny