NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 22 / 32>>>    strony: 21[22]23242526272829303132

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
LadyM.
18.10.2014 08:32:05
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1962995
Od: 2013-3-22
No to na 2l tego nie uwazysz na pewno.
Ja nigdy nie daje chlorku wapnia.(Nawet napisałam gościowi od podpuszczki, żeby mi nie wysyłal jako gratis. Po co mam wyrzucać potem) W końcu po to mamy kozy, by jeść jak najmniej chemii.
Wyczytałam gdzies, że istnieje sens dodawania do mleka pasteryzowanego, bo pasteryzacja coś tam z tym wapniem w mleku robi i jest go mniej. Ja nie pasteryzuję mleka na ser podpuszczkowy.
Probowałam, ale bardziej mi smakuje z niepasteryzowanego.
  
Electra25.04.2024 02:58:49
poziom 5

oczka
  
wicher85
18.10.2014 13:54:52
poziom 1



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wielichowo

Posty: 32 #1963146
Od: 2014-9-5
Dzięki problem z głowy zrobię ze świeżego mleka bez chlorku zobaczymy jak wyjdzie.
_________________
Długich dni i spokojnych nocy
  
romaszka
22.10.2014 20:08:53
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wola Uhruska

Posty: 99 #1965406
Od: 2013-4-25
jęzorjęzor Też chyba powiem dostawcy podpuszczki żeby nie wysyłał chlorku ... mam już całe wiadro z woreczkami chlorku zakręcony Już dawno bym wyrzuciła ale mąż jest "zbieraczem" , muszę to zrobić po cichu.

Teraz o serach aniołek Sprawa pilna! Klienci się domagają, chciałabym zrobić to fachowo a nie bardzo wiem jak. Chodzi o suszone pomidory! Czy ktoś, kto robił/robi sery z dodatkiem suszonych pomidorów może odpowiedzieć na moje pytania? Plissss.

1. Gdzie kupujecie suszone pomidory?
2. Lepiej kupować płatki czy połówki?
3. W którym momencie produkcji sera dodajemy suszony pomidor?
4. Czy trzeba go najpierw namoczyć?

Na razie tyle aniołek jak coś jeszcze przypomnę to napiszę.
_________________
Pozdrawiam. Ałła.
  
Leosia
22.10.2014 20:29:40
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 550 #1965420
Od: 2013-4-2
pomidory samodzielnie suszymy taki dziwny dodajemy po ogrzaniu i odsączeniu serwatki.Płatki są ok tylko nie proszek/granulat. Rozpuszcza się. Kupuje na allegro jak już zapasy się wyczerpią. Namaczać nie trzeba.Lubię robić mieszanki : pomidory- czosnek itp. PYCHA!
  
romaszka
22.10.2014 20:40:28
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wola Uhruska

Posty: 99 #1965426
Od: 2013-4-25
Leosia dzięki ... już jestem mądrzejsza aniołek Jaki czosnek dodajesz do mieszanki, niedźwiedzi czy zwykły w granulacie?
_________________
Pozdrawiam. Ałła.
  
Leosia
22.10.2014 21:00:52
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 550 #1965444
Od: 2013-4-2
zboczona jestem- suszę i mielę Polski z pola obok. Zdecydowanie coś suszonego (w sensie nie świeży). Oba się nadają.
  
weszynoska
22.10.2014 22:00:36
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1965493
Od: 2013-3-24
Jest gotowa przyprawa, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią....serek wychodzi pycha. Pewnie można kupić na allegro oczko

Ja na mały serek ( 25 deko) daję około łyżeczki
  
Leosia
22.10.2014 22:19:20
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 550 #1965505
Od: 2013-4-2
pomidory mi się rozpuszczały w serze. nie byłam zadowolona, wolę sama pomieszać pojedyncze przyprawy. bezwarunkowo pomidorki i ser bardzo do siebie pasują.
  
LadyM.
22.10.2014 23:38:35
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1965545
Od: 2013-3-22
A z orzechami próbowałyście? Wymiata! Moi "klienci" wręcz pożądają.
  
romaszka
23.10.2014 16:31:37
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wola Uhruska

Posty: 99 #1965838
Od: 2013-4-25
Lady jak drobno kruszysz orzechy? (rozumiem, że orzechy włoskie?)
_________________
Pozdrawiam. Ałła.
  
LadyM.
23.10.2014 18:09:14
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1965896
Od: 2013-3-22
Nie kruszę wcale. Daję takie jak wychodza z łuskania. Ale można troche posiekać, byle niezbyt drobno. Lepsze grubsze. One tak fajnie odmiekają, że je sie to calkiem przyjemnie.
  
Electra25.04.2024 02:58:49
poziom 5

oczka
  
romaszka
19.11.2014 18:53:01
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wola Uhruska

Posty: 99 #1986975
Od: 2013-4-25


Ilość edycji Admina: 2
Dzięki bardzo za radę, moim klientom też bardzo posmakował ser z orzechami, marynowany w oleju również lol

Obrazek

Obrazek
_________________
Pozdrawiam. Ałła.
  
LadyM.
19.11.2014 21:07:03
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1987097
Od: 2013-3-22
Zgaduję: na pierwszym planie orzechy, na prawo - kozieradka, a z tyłu suszony pomidor (?)
A w słoiczkach co? Pierwszy na pewno pomidor, a drugi? Bo trzeci może byc bazylia...
Dajesz olej, oliwę czy pół na pół?
  
romaszka
19.11.2014 22:51:10
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wola Uhruska

Posty: 99 #1987218
Od: 2013-4-25
Tak, orzech, kozieradka, pomidor bardzo szczęśliwy

A w słoikach - suszony pomidor/bazylia/czosnek, majeranek/czosnek/pieprz czarny grubo zmielony, a trzeci nie pamiętam bo robię różne mieszanki, może być tymianek/czosnek/rozmaryn lub cząber/czosnek/kolendra it.d. zakręcony

Zalewam olejem zwykłym, polskim, rzepakowym. Kiedyś zaszalałam ( chciałam dobrze ) kupiłam oliwę, niby bardzo dobrą, po tygodniu w słoikach pojawiły się takie jakieś ochłapy a ser miał gorzkawy posmak, teraz zalewam olejem i wszystko jest dobrze.
_________________
Pozdrawiam. Ałła.
  
LadyM.
19.11.2014 23:21:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1987231
Od: 2013-3-22
Niestety, oliwy na ogół są gorzkawe. Szkoda psuć smaku. Zwłaszcza, że wobec opinii oliwa to żadne cudo w porównaniu z olejem rzepakowym.
Można czasem kupić olej rzepakowy taki zimnotłoczony. Kiedyś kupiłam w Lidlu. Być może on tam jest zawsze, tylko ja nie bywam. No i z tym olejem był super serek.
UU nas gość robi taki olej, ale nie wiem gdzie go można kupić. Może u niego w wytwórni. Kiedyś, jak kontraktowaliśmy rzepak u niego, to podpisaniu umowy dawał gratis. Nazywa się OLEJ "PODKARPACKI" Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA NA ZIMNO
  
LadyM.
21.11.2014 06:40:43
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1987942
Od: 2013-3-22
tu mówimy o sposobach wykonania, a o cenach TU:


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

  
Malwina71
23.11.2014 23:07:12
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Bystrzyca Kłodzka

Posty: 99 #1989756
Od: 2014-4-23
A jakim olejem zalewacie swoje serki,chodzi mi o temperaturę oleju? zakręcony
  
LadyM.
23.11.2014 23:19:50
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1989769
Od: 2013-3-22
Zimnym tj. temp otoczenia
  
Malwina71
24.11.2014 11:40:58
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Bystrzyca Kłodzka

Posty: 99 #1989965
Od: 2014-4-23
Iwonka,dziękuję jęzor,teraz to już wszystko wiem i jak tylko moje kózki na wiosnę znowu zaczną mleczko dawać,to zabieram sie za próbę robienia serków oczko.Przestudiowałam wszystkie strony na kozolinie o wyrobie sera twarogowego i podpuszczkowego i mam ogromna chęć na robienie takich pysznych serków jakie Wy wszyscy tu koziarze robicie,szkoda tylko ,że już teraz nie mogę na żywo nic zrobić,bo niestety,tak jak u większosci z Was czas mleczka się skończył smutny Pozdrawiam cieplutko jęzor
  
LadyM.
24.12.2014 01:20:10
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2007700
Od: 2013-3-22
    Draagon pisze:

    Czy ktoś z Was produkuje sery żółte na bazie mleka koziego ?
    Moja żona robi sery na razie z mleka krowiego - ale doświadczenia innych mile widziane.
    Jakby co to mogę udzielić paru wskazówek z tego co robi żonka.
    Mleko kupujemy od rolnika co krowy nie karmi kiszonką - inaczej sery po prostu śmierdzą kwaśnicą..
    Ale chcemy z żoną założyć własne stadko kóz i zacząć robić sery kozie.. wesoły
  
Electra25.04.2024 02:58:49
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 22 / 32>>>    strony: 21[22]23242526272829303132

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny