NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 4 / 32>>>    strony: 123[4]567891011121314151617181920

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
Bolian1
19.05.2013 16:00:34
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 115 #1452906
Od: 2013-3-21
No to mleko zbieramy i spróbujemy teraz z ziółkami, tak się zastanawiałem hehe jak to zrobić. Już ślinka mi leci. wesoły
Twaróg robi się bez podpuszczki, tak?
  
Electra26.04.2024 00:01:26
poziom 5

oczka
  
jola1979
19.05.2013 16:32:56
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1452926
Od: 2013-3-21
Zgadza się,twaróg bez podpuszczki.
Ja zioła dodaję podobnie jak Monika,gdy już skrzep,częściowo odcieknie z serwatki.
Mieszam ręką,przewracam na wszystkie strony,wtedy zioła są równomiernie rozłożone.
No i trzeba trochę ich dodać,zależy jakie to zioła i jak intensywne smaki lubisz.
Tak jeszcze dla wiadomości.Ja nieraz nie mogę się doczekać aż serek lekko dojrzeje,ale nie lubię serów bez soli,więc razem z ziołami dodaję sól,wtedy serek,nawet świeży nie jest mdły,czy bezsmakowy.
Dzisiaj robiłam jakiś inny rodzaj serka,zobaczymy co wyjdziewesoły
Proszę się nie śmiaćwesoły,robiony metodą "wyjdzie-nie wyjdzie"wesoły
Lubię kombinować "po swojemu",dzięki temu wiem,że mam "niepowtarzalne serki"bardzo szczęśliwybardzo szczęśliwybardzo szczęśliwy

No,teraz to mam dopiero "swoje,wielkie ego"bardzo szczęśliwybardzo szczęśliwybardzo szczęśliwy
Nie martwcie się,jak będzie jadalny,podzielę się swoimi pomysłem.
  
Esti
19.05.2013 17:01:28
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podlaskie

Posty: 898 #1452980
Od: 2013-3-22
Ja zioła dodaję do mleka wraz z podpuszczką.
_________________
http://ostatnizakret.blogspot.com/
  
artambrozja
19.05.2013 22:20:03
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1453339
Od: 2013-3-25
    Mag2271 pisze:

    Ja też mistrzynią sera nie jestem no i spróbowałam wczoraj zrobić ricottę. Niestety podobnie jak Lady nie wyszło mi zupełnie nic. No ale nie zrażam się i spróbuję jeszcze raz. Facet który sprzedaje podpuszczkę na allegro dołącza do niej przepisy na kilka gatunków sera, między innymi chyba ricotta też tam jest.

    No i całkowicie zgadzam się z Jolą. Dodam też iż mam wrażenie, że dużo zależy od mleka danej kozy. Obecnie doję dwie. Mleko Luśki jest wyraznie lepsze. Pachnie zupełnie inaczej i jest najprawdopodobniej bardziej tłuste. Zauważyłam to już w tamtym roku, teraz tylko się potwierdziło. Kozy mają zupełnie inną budowę.


Madzia, jak bede robić ricottę - pewnie pod koniec tego tygodnia, bo dzisiaj niestety nie udało mi sie nabyć mleka - to postaram sie obfocić etapy powstawania sera.
Ja robiłam podobnie jak Esti ( u niej na blogu sa zdjęcia ) tylko dałam sok z cytryny i wyszło. Tylko, ze robiłam z mleka krowiego, nie wiem czy to ma znaczenie, bom nie doczytała.
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
monia8366
20.05.2013 12:07:42
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1453955
Od: 2013-3-21
Temat odbiegł, czystość na forum jest ważna. Nie tylko wasze ale i moje posty zostały skasowane. To nie temat na rozstrzyganie sporów. Trzeba brać poprawkę. dziewczyny jeśli coś to na priv tutaj koniec z dyskusją.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
artambrozja
20.05.2013 19:28:11
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1454624
Od: 2013-3-25
upssss to chyba jakiś żart Monika - tzn. że jak sobie z dzióbków nie pijemy to usuwamy komenty ?
Oglądałaś "Rozmowy kontrolowane"? Tak mi sie klimat skojarzył zakręcony
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
monia8366
20.05.2013 19:55:54
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1454678
Od: 2013-3-21
Widzę pewnej sprawy nie rozumiesz, jeśli temat jest o serze to jest właśnie o tym a nie o mnie czy o tobie. Nie wyciągajmy takich błędnych wniosków że kasuję to co jest mi wygodne. Kasuję to co odbiegło czyli wszystkie nasze zbędne komenty na swój temat. Chcesz dalej kontynuować temat możesz napisać nowy temat z kontynuacją tego co cie nurtuje i mnie konkretne o coś zapytać. Nie tutaj , nie w tym temacie. Mam nadzieje że wytłumaczyłam to dosadnie na tyle by zostało rozumiane.Hm co do mojego "sero-podobnego" to przeczytaj ten post że mówię o sobie nie o tobie. Teorie spiskowe tworzysz a ja za poważny człowiek jestem na takie zabawki.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
artambrozja
20.05.2013 21:16:09
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1454776
Od: 2013-3-25
to była rozmowa o serach, niestety i o doświadczeniu w serowarstwie.
Właśnie widzę jaka jesteś poważna - zwłaszcza w swoim postępowaniu ...


_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
monia8366
20.05.2013 21:30:15
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1454803
Od: 2013-3-21
a ty raczej zawzięta, nie wiem nie chce mi się takiego typu dyskusji dalej prowadzić...dyskusja była raczej o moim ego niż o serowarstwie, no ale ty wiesz lepiej.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
LadyM.
20.05.2013 21:30:26
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1454807
Od: 2013-3-22
Więc wróćmy do serów, a wycieczki osobiste zostawmy na inna okazje.
  
artambrozja
21.05.2013 09:33:45
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1455269
Od: 2013-3-25
oczko aniołek
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Electra26.04.2024 00:01:26
poziom 5

oczka
  
monia8366
26.05.2013 23:18:37
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1464379
Od: 2013-3-21
o to moje serki wesoły


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
LadyM.
26.05.2013 23:33:37
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1464414
Od: 2013-3-22
mniam, cudo.
Ja na razie mam tyle mleka co koźlętom rano podkradnę. Co trzeci dzień robię serek tak z około 4,5 -5 l. Taki bundzowaty, bez drugiego podgrzewania skrzepu. Smakuje bardzo, ale chciałabym tez innego spróbować. No na razie nic z tego.
  
jola1979
27.05.2013 09:06:51
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1464808
Od: 2013-3-21
Monika,smacznie wyglądają wesoły
Ten w środku to z ziołami,dojrzewający?
Coś mi w kompie zdjęcia dziwnie odtwarza(z pikselami jakimiś),więc tak na 100% nie wiem jakie to serki.
Ten z prawej jest super,ze skórką,długo leżakował?
  
LadyM.
27.05.2013 10:26:41
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1464981
Od: 2013-3-22
on jest wędzony chyba
  
LadyM.
27.05.2013 11:10:13
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1465036
Od: 2013-3-22
Ale masz super te zabytki na ścianie. Uwielbiam takie miedziane gary, ale sama mam tylko parę drobiażdżków, typu miseczki, tygielki do kawy, dzbanuszek.
Mój wczoraj zrobiony juz sie w połowie zjadł.
  
monia8366
27.05.2013 11:52:22
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1465080
Od: 2013-3-21
Jolu ten w środku to podpuszczkowy z ziołami świeży, ten ze skórką to wędzony. W tematach o dojrzewającym i dojrzewającym w winie dałam zdjęcia na początku. wesoły
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
LadyM.
27.05.2013 13:05:09
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1465200
Od: 2013-3-22
Też bym zbierała, jakby było gdzie. Dzbanek kupiłam na allegro za jakieś śmieszne pieniądze, ale na ogół te rzeczy są strasznie drogie. Nie ma u mnie w okolicy takich "pchlich targów", a jak czasem bywam (bywałam) w Krakowie, to tam jest kosmos. Na Imbramowskim obczaiłam natomiast faceta u którego tygielek nabyłam za jakąś dychę, ale tygielki oddałam córce. To co mam to pamiątki po siostrze - ona jeździła po świecie i takie cuda przywoziła. A mi do szczęścia jest potrzebny "zielony kielonek" i nigdzie nie mogę spotkać. Taki od aniołów co są całe zielone...
  
monia8366
27.05.2013 15:55:18
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1465561
Od: 2013-3-21
Temat ucieka.......
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
artambrozja
27.05.2013 18:12:09
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1465760
Od: 2013-3-25
[quote=Mag2271]Moje serki wyglądają podobnie jak Moni. Ten na zdjęciu zwykły podpuszczkowy. Zapewne zaraz zostanie zjedzony.

[url]

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

[/url][/quote]
Madzia serek świetnie wygląda piekna aranżacja wesoły)
Podobnie jak Iwona zazdroszczę tych skarbów w tlewesoły
Ja miałam wczoraj jechać na targ staroci w NS, ale wpadli goście i się nie udało.
Podoba mi się ściana w tle wesoły)
Uwielbiam takie domy wesoły
Ja się chyba dam skusić na ta kawkę u Ciebie, jeśli to aktualne wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Electra26.04.2024 00:01:26
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 4 / 32>>>    strony: 123[4]567891011121314151617181920

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny