NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 7 / 32>>>    strony: 123456[7]891011121314151617181920

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
jola1979
12.06.2013 14:20:31
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1487362
Od: 2013-3-21
Cena nie gra roli.Ja często kupuję tą tańszą i nie narzekam.
Czasem jedna podpuszczka jest słabsza,a inna mocniejsza.
Tak,że zawsze sprawdzam każdą "nowo"nabytą buteleczkę i po jednym podejściu do sera widzę,czy trzeba jej więcej wlać,czy tyle wystarczy.
Poza tym nie raz czas oczekiwania trzeba wydłużyć.No i dużo zależy jaki ser chce się zrobić.
Może też być tak,że w danym dniu "mleko"jest mniej "podatne"na zcięcie.
Tak,że nie zawsze to wina podpuszczki.
Ja powiem szczerze,że nigdy z zegarkiem w ręce nie sprawdzam czy to już 2-3godz minęło czy jeszcze nie.
Patrzę na jakość skrzepu,konsystencję jego.
No i o dziwo,mam właśnie podpuszczkę,tą którą Monika uznałaś za dziadostwowesoły
No i moi kochani,spójrzcie na opis w aukcji.
Na aukcji z tą pierwszą jest napisane,że 3-4krople na litr,a na aukcji z tą drugą napisane,że 1kropla na litr.
Tak,że wiadomo,że ta pierwsza jest słabsza,więc trzeba jej więcej dać.
  
Electra26.04.2024 00:05:56
poziom 5

oczka
  
weszynoska
12.06.2013 16:33:56
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1487612
Od: 2013-3-24
Ja tez mam tą "dziadowską" i serki wychodzą..daję 4 krople na litr mleka.

Pamiętamy , że podpuszczkę trzymamy w lodówce???
  
jola1979
12.06.2013 20:44:42
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1487927
Od: 2013-3-21
A jest ktoś,kto nie trzyma jej w lodówce?wesoływesoływesoły
  
weszynoska
12.06.2013 22:01:43
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1488101
Od: 2013-3-24
Nie wiem...czasami nie czyta się drobnego druku oczko
  
LadyM.
12.06.2013 22:04:18
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1488123
Od: 2013-3-22
Ja. Ale już włozyłam. Nic nie było napisane, drobnym drukiem też.
  
weszynoska
12.06.2013 22:05:11
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1488124
Od: 2013-3-24
    jola1979 pisze:

    A jest ktoś,kto nie trzyma jej w lodówce?wesoływesoływesoły


no widzisz...przydałam się pan zielony
  
jola1979
12.06.2013 22:08:02
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1488135
Od: 2013-3-21
To powinno być również w aukcji napisane.
Oczywiście chodzi o trzymanie w lodówce podpuszczki płynnej.
No,a jak długo trzymałaś tą podpuszczkę w temp pokojowej(zakładam,że masz tą płynną)?Jeśli była zbyt długo trzymana w zbyt wysokiej temp to mogła zwyczajnie stracić "wartości"i może nie "działać".
  
LadyM.
12.06.2013 22:31:37
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1488181
Od: 2013-3-22
Może trzy tygodnie. Ale temperatur jakiś zbyt wysokich nie było. Przyszła poczta tez w normalnych warunkach.
Aukcje niby czytałam, a teraz przeczytałam jeszcze raz. No i jednak było. Drobnym drukiem i w głupim miejscu.
  
wawer171
16.06.2013 10:42:07


Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Rydułtowy

Posty: 22 #1493825
Od: 2013-6-9


Ilość edycji wpisu: 1

Ile potrzebujecie litrów mleka by zrobić 1kg sera podpuszczkowego?
_________________
Chcesz się nauczyć kląć? Kup sobie kozę :)
  
monia8366
16.06.2013 12:30:51
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1493956
Od: 2013-3-21
8-10 litrów zależy od zawartości tłuszczu w mleku.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
wawer171
16.06.2013 12:54:33


Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Rydułtowy

Posty: 22 #1493967
Od: 2013-6-9
Mi wychodzi z 12 litrów może mam złą podpuszczkę? Używam w proszku (tyle że drogą specjalnie do mleka koziego) a po wcześniejszych wypowiedziach widzę że większość używa w płynie nie wiem czy nie zmienić podpuszczki. A jak zwiększyć ilość tłuszczu w mleku (pewnie pokarm)? Jak w ogóle zmierzyć ilość tłuszczu w mleku?
_________________
Chcesz się nauczyć kląć? Kup sobie kozę :)
  
Electra26.04.2024 00:05:56
poziom 5

oczka
  
LadyM.
16.06.2013 13:52:58
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1494025
Od: 2013-3-22
myśle, ze to raczej zależży od białka, niż tłuszczu. A u zwykłych kóz cudów z tym tłuszczem nie ma. Zresztą nie o tłuszcz chodzi, chyba, ze ktoś chce masło.
  
monia8366
16.06.2013 16:05:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1494177
Od: 2013-3-21
no o białko , racja.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
wawer171
16.06.2013 17:57:33


Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Rydułtowy

Posty: 22 #1494275
Od: 2013-6-9
A jak zwiększyć białko? I jak je wyliczyć?

_________________
Chcesz się nauczyć kląć? Kup sobie kozę :)
  
LadyM.
16.06.2013 18:02:47
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1494298
Od: 2013-3-22
Trzeba mądrej literatury zasięgnąć...
  
wawer171
16.06.2013 19:07:39


Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Rydułtowy

Posty: 22 #1494390
Od: 2013-6-9
Ja tak czytając to forum to widzę że Monika to taki ekspert jest, bo ma bardzo duże doświadczenie Moniko pomóż!!! jęzorpan zielonypan zielonypan zielonyjęzor
_________________
Chcesz się nauczyć kląć? Kup sobie kozę :)
  
monia8366
16.06.2013 19:39:22
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1494417
Od: 2013-3-21
ja ekspert ???zdziwiony nie no co ty... Co do białka zależy od czynników środowiskowych (m.in.: żywienia, pory roku, wieku kozy, stadium laktacji)
Podstawowe czynniki żywieniowe mające wpływ na poziom białka w mleku to:
1.koncentracja energii w dawce pokarmowej,
2.stosunek pasz objętościowych do treściwych,
3.udział w dawce pasz białkowych,
Każda koza ma swój próg zawartości białka w mleku i nie osiągniesz więcej niż możesz. Jeśli żywisz odpowiednio na wymagania organizmu kozy to osiągniesz tyle ile można. Kozy rasowe mają więcej zawartości białka w mleku.Wejdź na temat Rasy i tam są wytyczne. Jak obliczyć ? tego nie wiem i nawet nie skupiałam się na tym temacie > bardzo szczęśliwy
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
LadyM.
16.06.2013 21:04:35
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1494597
Od: 2013-3-22
Na starym forum Natalia podawała sposób obliczenia ilości pasz treściwych w stosunku do ilości mleka. Tyle. A przeliczać to na białko? Może w instytutach tak robią.
  
monia8366
16.06.2013 23:34:06
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1494757
Od: 2013-3-21
mi z 10 litrów wychodzi 1,8 kg twarogu podpuszczkowy różnie i to widzę zależy od podpuszczki bot teraz mam do kitu i czekam na nową
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
weszynoska
10.07.2013 14:19:05
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1531481
Od: 2013-3-24
Popełniłam wczoraj taki piękny serek...



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Uploaded with

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



po raz pierwszy z czystego koziego mleczka bez dodatków

Wyszedł mi 9 cm średnicy i 6 cm wysokości..z mniej więcej 4 litrów mleka. Nie ważyłam.

Dodałam podpuszczkę do mleka ( 37 st.) poczekałam, pokroiłam skrzep, ogrzałam na oko aż zaczął się kleić, skleiłam masę w serwatce i przełozyłam na sito z gazą.

Zawinełam w gazę i odciskałam maczając w serwatce.

Potem włozyłam do formy z dziurkami i docisłam litrowym słoikiem z wodą w środku .

Po 12 godzinach wyjęłam, odwinełam z gazy i dałam do zimnej solanki ( 6 łyżeczek soli na litr.)
Musiałam docisnąć talrzykiem bo nie chciał się zanurzyc.

Po 4 godzinach wyciągnęłam...i zamarłam z rozkoszy bardzo szczęśliwy

A myslę, że jak bym go nasoliła i zostawiła do dojrzewania to dopiero byłby rarytas
  
Electra26.04.2024 00:05:56
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 7 / 32>>>    strony: 123456[7]891011121314151617181920

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny