NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER FETA

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 2 / 2    strony: 1[2]

Ser Feta

  
monia8366
22.05.2013 00:00:21
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1456725
Od: 2013-3-21
Madziu ja często robię w oliwie z ziołami i smak powala wesoły mimo że ja za serami nie jestem , ten uwielbiam wesoły
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Electra23.04.2024 21:27:05
poziom 5

oczka
  
monia8366
22.05.2013 00:09:09
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1456733
Od: 2013-3-21
czasem w kostkę czasem w paski, w oliwie z ziołami lub bez dobrze zamoczony tak by ser nie miał dostępu do powietrza możesz trzymać do 6 miesięcy w lodówce.Ser nie może mieć na sobie solanki czyli taki dobrze wyschnięty na kratce !! Ja czekam jak tylko będą większe liście orzecha włoskiego i winorośli będę robić sery dojrzewające zawinięte właśnie w te liście bardzo szczęśliwy W przyszłym tygodniu sery lądują w winie. bardzo szczęśliwy
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
monia8366
22.05.2013 06:43:48
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1456785
Od: 2013-3-21
to zależy jaki chcesz utrzymać ser, najlepsze jest wino półsłodkie. Daje wspaniały aromat serom. Robi się taka skórka słodkawa o aromacie owocowym a we wnętrz śmietankowy.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
weszynoska
22.05.2013 07:46:11
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1456814
Od: 2013-3-24
Ja w zeszłym roku jak dostałam od Moniki serki, to kawałek włozyłam z ziołami do oliwy...smak był pyszny, zrobiłam koreczki a la feta oczko ale coś z oliwą się podziało....słoik wyglądał tak jak by się "scukrzył"
  
artambrozja
22.05.2013 09:44:18
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1456901
Od: 2013-3-25
weszynosko to chyba wina oliwy - ścieła sie w lodówce.
Madzia a ile tej soli wcierasz w taki serek?
Ja szczerze to boję sie tych solanek tzn. boje się ze dam ciała i ser będzie nie do zjedzenia.
Przeczytałam ostatnio, ze na 1,5 litra wody powinno się dawać 300g soli, ale ja ostatnio tyle nie dałam - ser był pyszny, nie za słony, ale pewnie gdyby dłużej siedział to by się popsuł.
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
monia8366
22.05.2013 09:47:26
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1456907
Od: 2013-3-21
ja daje soli na oko, czyli jak mam ilość wody mi potrzebną do solanki, wsypuje po woli sól i mieszam jak widzę że na dnie pozostała sól nie może się rozpuścić to wiem że solanka jest odpowiednia.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
artambrozja
22.05.2013 09:49:52
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1456909
Od: 2013-3-25
no to jutro spróbuje twoim sposobem Monika, bo będę mieć mleczko wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
artambrozja
22.05.2013 15:58:27
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1457484
Od: 2013-3-25
to jeszcze jedno pytanie : jakiej oliwy najlepiej użyć : oliwy z oliwek, z pestek winogron ?
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
monia8366
22.05.2013 21:38:00
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1458064
Od: 2013-3-21
Ja używam oliwy z oliwek ewentualnie oleju słonecznikowego.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
weszynoska
01.07.2013 10:28:26
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1517896
Od: 2013-3-24
Byłam wczoraj w Boguchwale....nakupiłam serków do popróbowania.

Jeden z nich "typu feta" w kostce, twardy, bardzo twardy nawet...mooocno słony, wspaniały.

Ciekawe...mogę go pokroić w kosteczkę i dać do zalewy?? Jest suchy.

Drugi....wędzony, w środku aromatyczny , cudowny smak dojrzewającego sera...

ciekawe czy przed wędzeniem dojrzewał czy po....może ktoś wie z własnego doświadczenia?? Bo zapomniałam zapytać
  
monia8366
01.07.2013 10:31:29
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1517902
Od: 2013-3-21
dojrzewa cześć przed wędzeniem i cześć po wędzeniu.Możesz dać ten ser do zalewy.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Electra23.04.2024 21:27:05
poziom 5

oczka
  
weszynoska
01.07.2013 12:09:51
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1518065
Od: 2013-3-24
    monia8366 pisze:

    dojrzewa cześć przed wędzeniem i cześć po wędzeniu.Możesz dać ten ser do zalewy.


dziękuję
  
tomek11
23.08.2013 06:45:20
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Ślemień,Żywiec w.Śląskie

Posty: 51 #1577857
Od: 2013-8-22
mam pytanie czy wie ktoś jak załatwić te podpuszczki?zawstydzonyzakręcony
  
Zlotowa
23.08.2013 07:32:38
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Garwolewo/Londyn

Posty: 178 #1577861
Od: 2013-4-28
    tomek11 pisze:

    mam pytanie czy wie ktoś jak załatwić te podpuszczki?zawstydzonyzakręcony

Wpisz na all...o "podpuszczka" i wyskoczy Ci bardzo dużo ofert.
_________________
Robert
  
tomek11
23.08.2013 10:30:14
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Ślemień,Żywiec w.Śląskie

Posty: 51 #1577978
Od: 2013-8-22
dzienki
  
Electra23.04.2024 21:27:05
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 2 / 2    strony: 1[2]

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER FETA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny