NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SEROWARNIA

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 2 / 3>>>    strony: 1[2]3

serowarnia

czyli, gdzie robimy nasze sery
  
zuta
07.10.2014 21:38:11
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: mazowieckie

Posty: 28 #1957440
Od: 2014-6-29
Mini mini, ale jednak w zwykłej kuchni kłopot. Coś więcej o tej serowarni? Przyznam szczerze, że planuję kuchnię letnią, ale zastanawiam się też nad przygotowaniem jej ze wskazaniem na serki. Więc może fotki? Ale trzy praktyczne rady jak ugryźć temat, żeby nie popaść w paranoję i/lub rozbój.
Duże to pomieszczenie? Specjalnie wyposażone?
  
Electra18.04.2024 12:11:13
poziom 5

oczka
  
jola1979
07.10.2014 21:39:40
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1957441
Od: 2013-3-21
    Ediss pisze:

    Witajcie,

    Jestem na etapie adaptacji letniej kuchni. Mam za sobą wizytę z PIW-u (Państwowa Inspekcja weterynaryjna)pana technologa. Niestety dość duży jest koszt przygotowania wzorowej adaptacji. Oprócz bieżącej wody, odpływu, dwóch zlewów, lodówek (co jest zrozumiałe) należy mieć oddzielną ubikację i szatnię. Jednak szykuje się prawdopodobnie zmiana w tym zakresie.
    Do dojrzewania serów mam "świeżą" piwniczkę i tylko... mleka coraz mniej.
    Jednak, wracając do serowarni to z doświadczenia wiem, że dla mojej własnej wygody "wyprowadzenie" serowarni do oddzielnego pomieszczenia będzie zbawieniem.
    pan zielony


O tak,dla mnie też oddzielne pomieszczenie byłoby zbawiennewesoły
W kuchni na szafce stoją garnki pozakrywane pokrywkami z mlekiem,które się kwasi na twaróg.
Tak,że niestety,nie mam tak,że puste blaty szafek wesoły

Dużo tych serów nie robię,podobnie jak koleżanka,do 1kg dziennie.Nierzadko o wiele mniej,bo mleko to ktoś bierze,to u nas zużywamy.
No,a raczej budować serowarni nie będę,bo redukuję i na jakiś czas (może na stałe,jeszcze nie wiem)zmniejszam ilość kóz,więc mleka też będzie mniej.
  
Ediss
07.10.2014 22:04:53
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Aleksandrów, mazowieckie

Posty: 39 #1957455
Od: 2013-7-29
Zuta - jak będę miała chwilę, to zrobię zdjęcia. Przyznaję, że na ten moment niewiele jest zrobione. Wylewka na podłodze, przygotowane ściany i tyle. Dopiero na wiosnę podłączę wodę. Ściany przy blatach roboczych wyłożę kafelkami. Zamontuję na pewno dwa zlewy (chociaż technolog mówił, by właśnie nie popadać w paranoję i zamontować dwukomorowy zlew). Wiem jednak, że takie rozwiązanie (dwukomorowy zlew) będzie mało wydajny. Na pewno dwa oddzielne. Zresztą wystarczy popróbować w kuchennym zlewie, by wiedzieć, jak jest to męczące.
Szafki będą otwarte w minimalnej ilości. Obiecuję zdjęcia wesoły

Tak jak Ty, Jolu w kuchni przy przygotowywaniu sera mam efekt szalejącego tajfunu. Tak więc, plan przeniesienia się do oddzielnego pomieszczenia, to obietnica luksusu.

_________________
https://www.facebook.com/ruskabania.waw/
  
LadyM.
07.10.2014 22:42:59
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1957461
Od: 2013-3-22
Dla informacji dla uzytkowniczek Bucia iOsadka mamy w dziale Przetwórstwo tematy:
SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE tu:

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


oraz
TWARÓG ORAZ TWARÓG PODPUSZCZKOWYtu:

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



gdzie znajdziecie wiele informacji na temat "produkcji" serów
  
jurand
08.10.2014 14:27:21
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 75 #1957717
Od: 2014-3-31
dużo pytań ,postaram się odpowiedzieć na wszystki. Spróbuję je uporządkować ;jak dostosowałem kuchnię letnią do moich potrzeb,ano trochę płytek trochę terakoty gładzi na sciany, bielenie i gotowe.Bardzo proste -nie.Moja kuchnia była naprawdę do niewielkich poprawek ,wejście około 1,3m na 1,5m zrobiłem szatnię ,główne pomieszczenie jakieś 4m na 3,5m już z istniejącą wodą założyłem szafki (też uzywane) i mam miejsce do przerobu mleka.Dużą wygodą dla mnie jest to że w tym obiekcie miałem też ubikację i najważniejsze wannę ,tak to naprawdę wazne ,bo wyobraście sobie mycie tego wszystkiego pod kranem zlewozmywaka ,dla mnie to porażka.Co do sanepidu ,wolałem zgłosić fakt wyrobu i sprzedaży serków i tu SCHODY.Pani kierownik działu (żywienia ) poinformowała mnie że niema nic takiego jak ser kozi -jest owczy jest nawet krowi ale kozi to nie ,niech pan prosi o co innego bo nie zrobimy panu próbek.Po wielu minutach przekonywania udało mi się uzyskać zgodę na badania mikrobiologiczne ,organoleptyczne i termin przydatności do spożycia,BĘC ,znowu problem -no bo jak nabiał może mieć termin przydatności do spożycia dłuższy niz 7 dni ,- a tu ser pana ma 1,5 miesiąca ,co pan chory.Masz babo placek.Znajoma z sanepidu zadała mi takie pytanie poco ci te badania , pytanie prywatnie zadała .Idz do najblizszej mleczarni pogadaj z laborantkami i po ptokach. i sanepid mam z bani.
Dalej sposób wytwarzania tych serków jest dość specyficzny ale znany od Vll wieku.SER typowo kwasowo-podpuszczkowy mała ilośc podpuszczki dodana w mleko o temp. 18 0c stoi od 18 do 24 godzin po czym do foremek w foremkach 24godz.Dalej jest obsuszany ,po tem solenie i dojrzewa .Do mleka dodaję kultury bakterii typu penicillinum candidum ,wczesniej robiłem sam teraz kupuję .Sery tego wyrobu są nie porównywalne z niczym.Do prawdy spróbujecie i sposób wytwarzania już wam zostanie .Dokładne informacje mogę przesłać pryw, jest trochę pisania ale roboty naprawdę niewiele .Temperatury są ważne zwłaszcza podczas dojrzewania serów to 10 do 12,a nawet13 0c potem wilgotna piwniczka i tyle .
  
jurand
08.10.2014 14:39:38
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 75 #1957724
Od: 2014-3-31
jeszcze jedno nie inwestujcie w niepotrzebny sprzęt taki jak np; lodówka ,ja kupiłem i teraz zadaje sobie pytanie poco? doszedłem do takiej wprawy że na żadnym etapie pracy nie dotykam sera rękami to bardzo istotne i do tego że sery twarogowe dojrzewające muszą mieć niską temp. ale nie taką jaka jest w lodówce od 0 do 8 0cto za nisko
albo chłodnia albo wilgotna piwniczka.
Taka moja rada.
  
Ediss
08.10.2014 19:40:33
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Aleksandrów, mazowieckie

Posty: 39 #1957887
Od: 2013-7-29
Jurand - dzięki za opis. Niestety schody są w takich sytuacjach standardem. Mi z PIW-u powiedzieli o konieczności przeprowadzania badań mleka 2 razy w roku, za kwotę.. 600 zł. Co prawda jeden raz płacą sami, a drugi ja - badania są obligatoryjne. Tak więc mam do Ciebie pytanie: czy rozmawiałeś z PIW-em? bo rozumiem, że stado masz zarejestrowane.
W tym kraju zawsze musi być zamieszanie...

_________________
https://www.facebook.com/ruskabania.waw/
  
Ediss
08.10.2014 22:16:42
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Aleksandrów, mazowieckie

Posty: 39 #1958048
Od: 2013-7-29


Ilość edycji Admina: 1
Też o tym słyszałam. A póki co, przesyłam link:

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

kompendium wiedzy dla serowarów i nie tylko wesoły
_________________
https://www.facebook.com/ruskabania.waw/
  
Bucia
09.10.2014 16:29:16
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 231 #1958349
Od: 2014-3-10
Nubirek w jakiej cenie jest ten kurs i ile dni?
  
zuta
11.10.2014 22:34:17
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: mazowieckie

Posty: 28 #1959596
Od: 2014-6-29
Ja się mocno zastanawiam: 1) czy warto 2) czy teraz. Ale myślę
  
Bucia
12.10.2014 14:08:57
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 231 #1959885
Od: 2014-3-10
Ja się tylko nad kasą zastanawiam a tak myślę że zawsze warto się uczyć lub pogłębiać wiedzę Zresztą ile ja wiem...sporo przede mną
  
Electra18.04.2024 12:11:13
poziom 5

oczka
  
zuta
13.10.2014 21:50:00
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: mazowieckie

Posty: 28 #1960506
Od: 2014-6-29
No właśnie. Ja zupełny laik jestem stąd też się waham, czy teraz wywalić pieniążka czy później, kiedy trochę dośwadczenia nabiorę. Lokalizacja z kolei dla mnie nie najgorsza, z Olsztyna rzut beretem.

  
acerprzemo
13.10.2014 22:20:02
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 414 #1960535
Od: 2014-10-11



UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
Zapytam wprost. Chcialbym zalozyc mala hodowle i sprzedawac mleko i ser. Tak na chlopski rozum od czego zaczac. Mam swoja dzialalnosc gospodarcza.gdzie isc najpierw jak juz powiedzmy mam kozy mam mleko od czego zaczac? Rejestracja? Sanepid? PIW? BOJE SIE ZE ZAINWESTUJE A KTOS POWIE ZE DUPA NIE MOGE. Dodam ze zalozenie i prowadzenie takiej hodowli byloby moi spelnieniem. Mam sentyment o nich.dzieki ich mleku i serkom w ekspresowym tempie doszedlem do siebie po 2 operacjach na jelitach. Jak tylko powiedzialem lekarzom ze mam kozy to powiedzieli zeby cala diete oprzec na bazie mleka i jego przetworow. U mnie mleko kozie i sery wspomagaly perystaltyke jelit. A 2 siostrzenice od urodzenia na kozim mleku i zadnych uczulen odparzen itd. :-) :-)
  
farkosia
20.10.2014 22:56:09
Grupa: Użytkownik

Posty: 7 #1964373
Od: 2014-9-12
witam.fajnie tu piszecie,podoba mi się to forum ,a to dlatego ,że sama też bawię się TWORZENIEM serków,tyle że z krowiego mleka kupowanego .Marzy mi się maleńka serowarnia oraz własne zwierzęta.puki co muszę pracować na etacie i zajmuje mi to większą część dnia.pozdrawiam wszystkich .Trzymajcie Się cieplutko
  
lelek_kozodoj
27.10.2014 19:08:31
Grupa: Użytkownik

Posty: 3 #1968221
Od: 2013-5-2
Jurand mógłbyś mi na priv przesłać dokładne parametry Twoich serków? chętnie spróbuję takie zrobić.Wybieram się co prawda na kurs do Lidzbarka ale wiedzy nigdy nie zawiele aniołek
  
jurand
27.10.2014 19:24:16
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 75 #1968233
Od: 2014-3-31


Ilość edycji Admina: 1
odpowiem z miłą chęcią ,ale dopiero po naprawie komputera .Mam awarię coś z płytą główną ale do naprawy - oby.
  
farkosia
16.11.2014 09:23:14
Grupa: Użytkownik

Posty: 7 #1984744
Od: 2014-9-12
Ediss,napisz coś więcej o tej nowej serowarni.Czy trudno jest uzyskać certyfikat PIW,czy da się to wszystko przejść. FORUMOWICZE proszę poradżcie co jest przyczyną nietworzenia się dziur w serze .Dodaję bakterie ,trzymam się temp.co jest. pytajnik
  
Ediss
16.11.2014 15:29:42
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Aleksandrów, mazowieckie

Posty: 39 #1984932
Od: 2013-7-29
Farkosia, Witaj,

Czy trudno? Na pewno kosztownie, reszta to już zależy od zaangażowania. Jednak tak na spokojnie, (była chyba o tym mowa powyżej)czekajmy na zmiany - mają być i mają nam dopomóc bardzo szczęśliwy
_________________
https://www.facebook.com/ruskabania.waw/
  
Ediss
16.11.2014 15:34:26
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Aleksandrów, mazowieckie

Posty: 39 #1984941
Od: 2013-7-29
Farkosia, a jaki ser robisz? Nie wszystkie sery mają i powinny mieć dziury.
_________________
https://www.facebook.com/ruskabania.waw/
  
jakubpiotr
16.11.2014 18:01:06
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy

Posty: 792 #1985052
Od: 2013-4-5
nie chce siać defetyzmu, jednak na zmiany w sprzedaży bezpośredniej bym nie liczył, byłem na jakimś szkoleniu, które dotyczyło właśnie tej materii i na koniec powiedziano jasno, że o zmianach jest głośno tylko i wyłącznie ze względu na to co dzisiaj, wybory się odbędą o zmianach się zapomni.. miejmy nadzieję, że się mylę.
  
Electra18.04.2024 12:11:13
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 2 / 3>>>    strony: 1[2]3

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SEROWARNIA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny