NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SEROWARNIA

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 3 / 3    strony: 12[3]

serowarnia

czyli, gdzie robimy nasze sery
  
LadyM.
16.11.2014 19:09:30
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1985081
Od: 2013-3-22
No dobrze, ale co ma samorząd lokalny, do sprzedaży bezpośredniej!?

Tu taki artykuł kiedyś znalazłam. Co prawda tu o wyrobach mięsnych, ale czytała tez inny projekt, tylko akurat go znaleźć nie mogę teraz



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

  
Electra19.04.2024 21:32:29
poziom 5

oczka
  
jakubpiotr
16.11.2014 20:19:51
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy

Posty: 792 #1985125
Od: 2013-4-5
samorząd lokalny do regulacji w sprawie sprzedaży bezpośredniej nie ma nic, ale jest artykuł, w którym pan minister z konkretnej betonowej opcji politycznej mówi o tym,że będzie lepiej, jest szkolenie, się mówi - a o to przecież chodzi.. będą zmiany, to klęknę i przyznam,że moje obawy były bezpodstawne.. pozwolę sobie na kilka słów poza tematem - byli u mnie dziś młodzi hodowcy zaciągnąć języka, bo będą dopłaty do kozy 'podkarpackiej' i oni by chcieli założyć hodowle i czy mogę im doradzić bo oni by chcieli żeby tak to szło bezobsługowo!!! i czy garaż blaszak wystarczy na lokum!!! żeby się nie skaleczyć wyciągnąłem scyzoryk z kieszeni.. dalej przekleństwa mi się cisną na usta..
  
LadyM.
16.11.2014 20:32:20
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1985130
Od: 2013-3-22
Ależ,Jakubie! (OFFTOPIC nam sie robi) Przeciez nawet na tym forum pojawiali sie uzytkownicy, którzy chcieliby trzymać kozy, żeby do kasy dojść i żeby było bezobsługowo - nie wyprowadzać, nie zadawać paszy itd. I nawet się bulwersowali, bo przeciez oni czasu nie mają.

A o tych propozycjach zmian już mówiło się chwilę. Ta wypowiedź ministra to z lipca, a projekty inne były wcześniej. Zobaczymy. O różnych projektach się mówi, a potem one zdychają w zarodku, albo pojawiają się w zupełnie innej postaci..
  
jakubpiotr
16.11.2014 20:41:54
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy

Posty: 792 #1985141
Od: 2013-4-5
pożyjemy zobaczymy - tyle, że od tych zmian to w gruncie rzeczy zależy moje być albo nie być w przygodzie ze zwierzętamizakręcony
  
farkosia
16.11.2014 21:44:26
Grupa: Użytkownik

Posty: 7 #1985179
Od: 2014-9-12
Witam Ja robię serki z mleka krowiego ,chyba trochę nie we właściwym forum jestem ,ale przecież mleko kozie i krowie niewiele się różnią od siebie,no chyba że czegoś nie wiem.Moja przygoda z serkami dopiero się rozpoczyna .Robię podpuszczkowy samoociekający ,dojrzewający .O tej porze roku trzymam w spiżarni przy uchylonym oknie .Temp.jest OK,wilgotność reguluję poprzez rozwieszanie mokrej tkaniny .Jak jest cieplej to wykorzystuję parowar jako dojrzewalnię,która wstawiam do lodówki.Kłopot z tymi dziurami zauważyłam w momencie ,kiedy zaczęłam robić z mleka podgrzanego do temp 38.natomiast kiedy robiłam od temp niskiej a dopiero w trakcie dalszej obróbki dogrzewałam to było dobrze nie wiem dlaczego tak jest
  
jakubpiotr
17.11.2014 10:45:19
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy

Posty: 792 #1985369
Od: 2013-4-5
najprawdopodobniej jedną z przyczyn sama opisałaś, inną może być zmiana parametrów mleka na jesieni.. w zeszłym roku o tej porze robiąc sery zauważyłem między innymi dużo szybsze wiązanie skrzepu..
  
farkosia
17.11.2014 17:44:40
Grupa: Użytkownik

Posty: 7 #1985570
Od: 2014-9-12
pochwalcie się jak robicie z mleka koziego,może jakiś ciekawy przepis ,którego nie znam a chętnie przetestuję.Aktualnie dojrzewa ementaler,nie wiem co z niego będzie,musi długo dojrzewać a ja mam tylko chłodną spiżarnię w której muszę pilnować temperatury właściwej .Myślę o jakiejś prawdziwej dojrzewalni ponieważ jak przyjdzie wiosna to będzie duży kłopot z parametrami Może jakieś sugestie odnośnie dojrzewalni.Chętnie poznam. zakręcony
  
jakubpiotr
17.11.2014 21:02:47
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy

Posty: 792 #1985774
Od: 2013-4-5
w stosownym wątku jest bardzo dużo o serach, które robią forumowicze. dojrzewalnią najczęściej jest lodówka przeznaczona tylko do serów.
  
kozio
11.12.2014 16:41:52
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 39 #2000207
Od: 2014-12-7


Ilość edycji wpisu: 3
Ja jako że mieszkam w małopolsce robię łoscypki.
:-)
  
karolina
11.12.2014 17:18:24
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Chmieleń-Dolny Śląsk

Posty: 419 #2000227
Od: 2014-9-4
My robimy serek w kuchni u teściów podgrzewamy kwasne mleko na piecu chlebowym na kaflach,kiedy gotowe w pieluche i do odciskarki,narazie krowie czekam na mleczko od moich panienek. Mamy na korytarzu kuchnie letnią, pragnę ją zaadoptować pod tym względem. To na razie mżonki ale zobaczymyzawstydzony
_________________
https://www.facebook.com/Kozy-moją-pasja-991120310918083/timeline/
  
kozio
12.12.2014 05:43:54
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 39 #2000471
Od: 2014-12-7


Ilość edycji wpisu: 1
z takim łoscypkiem straśnie dużo roboty jest, ale za to później hhh jaki smak jaki zapach .Szkoda ,że przez forum nie mogę smaku: mniam, mniamlol
  
Electra19.04.2024 21:32:29
poziom 5

oczka
  
zuta
15.03.2015 23:08:28
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: mazowieckie

Posty: 28 #2068722
Od: 2014-6-29


Ilość edycji wpisu: 1
    Nubirek pisze:

    Bucia tu masz linka. Mi termin odpowiada nawet bo kozy i owce będę miał już wszystkie prawdopodobnie zasuszone. Tylko dla mnie to drugi koniec Polski.



    TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Nubirku, byłeś? Jak oceniasz?
  
farkosia
15.06.2015 20:23:49
Grupa: Użytkownik

Posty: 7 #2125692
Od: 2014-9-12
Witam .Czy Ktoś już zorganizował swoją serowarnię .Pochwalcie się p r o s z ę
  
jurand
15.06.2015 21:15:55
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 75 #2125731
Od: 2014-3-31
forkosia ,zrobię kilka zdjęć i postaram się umieścić na forum pytałaś o temperatury , jakiej temp. potrzebujesz do produkcji swoich serów ? ja robię już drugą mleczarmię ,suszarnię i małą piwniczkę do dojrzewania serów .Jeszcze nie liczyłem kosztów za tydzień muszę skończyć
  
farkosia
15.06.2015 21:40:31
Grupa: Użytkownik

Posty: 7 #2125763
Od: 2014-9-12
dziękuję Jurand.Ja robię sery z mleka krowiego .Mam piwniczkę w której dotychczas przetrzymywałam trochę warzyw i słoików z przetworami.W tym roku mam zamiar to wszystko wywalić i zmienić jej przeznaczenie .Temp.waha się od 8-18stop.Masz może pomysł czym skutecznie odkazić piwnicę z wszelkich bakterii.W tym momencie najbardziej interesuje mnie gdzie można kupić jakieś wyposażenie -kociołek,oraz inny sprzęt.Czy Twoja serownia jest urządzona zgodnie z wytycznymi PIW.Znasz może wytyczne, czy są bardzo rygorystyczne, od czego należy zacząć.Dużo tych pytań ,ale jest to dla mnie wielka nowość .Pozdrawiam
  
Electra19.04.2024 21:32:29
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 3 / 3    strony: 12[3]

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SEROWARNIA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny