Ser podpuszczkowy - wykonanie
Podgrzewamy mleko do 30 stopni C

Dodajemy podpuszczkę. Ja zawsze daję więcej niż jest w przepisie,3- 5 kropel na 1 litr mleka. Dzięki temu jest bardziej zwarty i twardy.

Po dodaniu podpuszczki mieszamy dokładnie kilka dobrych razy. Odstawiamy i nie robimy nic z mlekiem 30 min.
Po tym czasie zrobi się dobry zwarty skrzep, który trzeba pokroić dokładnie na małe kawałeczki. Ważne by obracać ten skrzep od dołu łyżką tak by duże kawałki skrzepu nie zostały na dnie nie pokrojone.


Gdy pokroimy skrzep wstawiamy na mały gaz i podgrzewamy do temperatury 45 st. C często mieszając by skrzep nie przypalił się na dnie.
Odstawiamy z gazu i czekamy jak skrzep opadnie na dno. Wylewy częśc serwatki bez skrzepów do naczynia.Resztę wraz zz skrzepem wlewamy do pracy. O to przykład mojej prasy domowej roboty.



Ugniatamy skrzep delikatnie rękę w prasie.
Nakładamy na skrzep dnem słoik litrowy oraz zawiązujemy dętkowym paskiem tak by nacierało nacisk na słoik. Co jakiś czas wylewy serwatkę która jest na dnie garnka, ja trzymam tak około 3 godzin. Następnie wyjmujemy ser i wkładamy go do zimnej solanki.Sól dodajemy do wody w takiej proporcji w jakim chcielibyśmy by ser był słony. Ja przestaję dodawać sól w momencie gdy nie jest wstanie się rozpuścić ju w wodzie.




W trakcie odsączania masy serowej od serwatki można dodać różnorakie zioła ( świeże lub suszone) co daje wspaniały aromat i smak serom. Można także po wysuszeniu z solanki sery uwędzić na zimnym dymie.



  PRZEJDŹ NA FORUM