Rozród kóz
Krzysztof to chyba żart jakiś wesoły Nie słyszałam o tym nigdy.
cinek2267 w sumie chyba nikt nie odpowie Ci jednoznacznie na to pytanie.Dlatego,że tylko Ty wiesz i widzisz w jakiej kondycji jest Twoja koza.Tu nie chodzi tylko o wiek,zęby itd.Chodzi o wygląd kozy,zachowanie,"witalność",zdrowie itd.
Powiem Ci jak ja przygotowuję kozy i jakie wybieram do zakocenia.Nie zakacam co rok każdej kozy.
No więc koza,którą chcę zakocić musi być na wygląd zdrowa,nie za chuda,nie za otyła,jak opiekowała się poprzednimi koźlakami,jak "przeszła"ciążę,ile miała poprzednio koźląt,jak długo były z nią itd-wtedy wiem czy co rok ją zakocić czy co drugi.
Przed zakoceniem kozę odrobaczam każdą kozę.Jeśli jest to dość wiekowa koza,tak jak Twoja,to staram się spróbować zasuszyć ją przed zakoceniem lub jak naj wcześniej po zakoceniu.Wiadomo witaminy,dobre jedzenie-dobrej jakości siano i porządny owies-to podstawa,buraki,gotowane ziemniaki,suszony chleb-to dodatki.
No,ale najlepiej sam będziesz wiedzieć,czy ta koza kwalifikuje się do zakocenia.
To Ty widzisz w jakiej jest kondycji,ile je i co je(są kozy,które jedzą mało i wybredne są),czy nie jest wychudzona itd.
Zwłaszcza jeśli koza u Ciebie jest krótko,to wtedy nie wiem jak znosiła poprzednią ciążę,wykot,jak i czy wychowała małe,czy miała mało(czy małe nie były głodne) czy dużo mleka.
Poczekaj do jesieni,poznasz jeszcze kozę i wtedy sam zdecydujesz czy jest "gotowa"na zakocenie.


  PRZEJDŹ NA FORUM