Ser podpuszczkowy - wykonanie
Popełniłam wczoraj taki piękny serek...



Uploaded with ImageShack.us

po raz pierwszy z czystego koziego mleczka bez dodatków

Wyszedł mi 9 cm średnicy i 6 cm wysokości..z mniej więcej 4 litrów mleka. Nie ważyłam.

Dodałam podpuszczkę do mleka ( 37 st.) poczekałam, pokroiłam skrzep, ogrzałam na oko aż zaczął się kleić, skleiłam masę w serwatce i przełozyłam na sito z gazą.

Zawinełam w gazę i odciskałam maczając w serwatce.

Potem włozyłam do formy z dziurkami i docisłam litrowym słoikiem z wodą w środku .

Po 12 godzinach wyjęłam, odwinełam z gazy i dałam do zimnej solanki ( 6 łyżeczek soli na litr.)
Musiałam docisnąć talrzykiem bo nie chciał się zanurzyc.

Po 4 godzinach wyciągnęłam...i zamarłam z rozkoszy bardzo szczęśliwy

A myslę, że jak bym go nasoliła i zostawiła do dojrzewania to dopiero byłby rarytas


  PRZEJDŹ NA FORUM