Ser podpuszczkowy - wykonanie
    artambrozja pisze:

    to chyba wszystko pokręciłaś wesoły
    ja robię tak, mam serwatkę , dodaje do niej mleko ( o połowę mniej niż mam serwatki ), czekam jak się ukwasi ( trwa to 2 - 3 godziny) i na gaz. podgrzewam powoli aż do zawrzenia, odstawiam do wystygnięcia i zlewam na sito.
    Ten przepis podawała tu Monika i jak dla mnie jest rewelacyjny, bez octu i cytryny.
    Ser jest pyszny i znika w zastraszającym tempie wesoły


To fantastyczne forum znalazłam po zakupie mojej Balbiny i niemal uratowało mi życie, no bardziej Balbiniewesoły Z tej więc wdzięczności, spieszę by podać wam kilka przepisów, jako, że zajmuje się serowarstwem ładnych kilka latek:wesołyi w razie czego służę radą.

Ricotta, bez dodatku mleka, z samej serwatki; (mleka można dodać dla uzyskania większego wydatku)Np na 2 litry serwatki.
Przy czym z dwóch litrów będzie naprawdę malutko.

Ricotta jest to ser zwarowy i teoretycznie bardzo prosty. Mówi się jednak, że Ricotta bywa kapryśna i tak jest w rzeczywistości.
10 razy udaje się wspaniale a innym razem niby mamy już wytącone białka, a one nagle gdzieś ie rozpływają.

Trzymając się jednak zasady, że pierwszy raz zawsze wychodzi, życzę odwagi i smacznegowesoły

Podgrzewam serwatkę do ok 80 stopni celcjusza i zaczynam powoli, po kropelce dodawać soku z 1 cytryny, obserwując czy pojawiają się "kłaczki"(podgrzewanie prowadze maksymalnie do 90 stopni). (Są przepisy gdzie radzi się nawet zagotować, ale to nadaje mleku przypalony smak.)
Jest to delikatna sprawa, ponieważ kiedy już się pojawią, nie można ich rozpylić np zbyt mocno mieszając i przesadzić z cytryną. Kiedy więc zaczynają pojawiać się "kłaczki", czyli ścinać białka, a serwatka nabiera seledynowej barwy, natychmiast należy przestać dodawać cytrynę i odstawić całość do ostygnięcia.
Następnie przecedzić delikatnie przed dość gęsta chustę (nie zbyt gęstą)i pozwolić ocieknąć.

Jeśli po dodaniu całej cytryny nie pojawiła się ricotta, można podgrzać do temp 96 stopni, ale nie dodawałabym więcej cytryny, by nie dało zbyt cytrynowego smaku. Jest to jednak rzecz gustu.


Tyle co do Ricotty, polecam się także w przypadku serów dojrzewających i życzę smacznegowesoły


[url][/url][url][/url]


  PRZEJDŹ NA FORUM