Inne zwierzęta w naszych gospodarstwach
Ale te zielone jajka są pyszne i atrakcyjne, bo takie niespotykane. Maja jasno seledynową skorupkę. Jedna z moich koleżanek z pracy miała te kurki i te jajka robiły furrorę. Wszyscy chcieli je od niej kupować. A na Wielkanoc robiły za pisanki bez malowania.

Odnośnie cholesterolu w jajkach: Wiecie, że ja jestem szukacz-szperacz i wyszperałam, że:
spożywanie produktów bogatych w cholesterol tylko w wyjątkowych sytuacjach powoduje wzrost stężenia cholesterolu we krwi spożywającego - nie powinni przesadzać z jajkami diabetycy. Natomiast bezpośredni wpływ na ten poziom maja tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, które znajdują się m.in. w mięsie i wypiekach. "W jaju znajduje się więcej tłuszczów nienasyconych niż nasyconych, a do tego zawiera ono jedynie 70 kalorii. Do tego dostarcza organizmowi wysokowartościowych białek, minerałów, folianów i witaminy B. Jest więc bogatym źródłem wartości odżywczych" Zajmowali się tym m.in naukowcy z uniwersytetu w Granadzie i twierdzą, że niespożywanie jajek jest większą szkodą dla organizmu, niż spożywanie. Nawet 2 jajka codziennie nie szkodzą.
Dociekliwym polecam artykuły na medonet, natemat, mitynauki


  PRZEJDŹ NA FORUM