Ser podpuszczkowy - wykonanie
witam odswierzam post oczko

przeczytalam juz wszytsko i mam pytanie, czy jezeli robicie sery podpuszczkowe z dodatkami to pozniej ja obtaczacie w tych ziolach? czy jesli dodamy zioła do skrzepu to pozniej mozemy obtoczyc czy to bedzie za duzo?

moze zamiast dodawac do skrzepu trzeba albo mozna serek poprostu obtoczyc w ziolach i odlozyc na dzien lub dwa?

drugie pytanie o sery dojrzewajace. czy serek podpuszczkowy jest serem dojrzewajacym jesli odlozymy go np na dwa tygodnie do dojrzewania? czy dojrzewajace robimy dodajac jakies specjalne kultury bakterii?

i ostatnie oczko jakie dodatki najbardziej polecacie do sera... a co odradzacie dodawac i jesli ktos ma sprawdzonych dostawcow z allegro np dodatkow i ziół bede wdzieczna za linki

w jakim celu marynujecie w oliwie? dla smaku czy poprostu trzeba zeby sie nie popsuł po jakims czasie jak mamy go duzo?
do czystego serka mozna dodac zioł do oliwy a jesli mamy z dodatkami to zalewamy sama oliwa lub olejem?

bede wdzieczna za odpowiedzi oczko


  PRZEJD NA FORUM