Menu dla kóz
MariuszD. prawda życiowa jest taka, że owsa nikt (prawie nikt) nie pryska na nic. Owies jest na ogół rosliną uprawianą ekstensywnie. Większość chorób grzybowych owsa zwalcza się zaprawą nasienną.

A teraz cytat:
"Według dotychczasowych prac mikotoksyny
najczęściej tworzone są w roślinach kukurydzy, przede wszystkim w
kolbach, i stąd najwięcej kłopotów z mikotoksynami występuje w krajach
uprawiających na znacznych areałach kukurydzę na ziarno lub tzw. CCM
(corn cob mixture) – dla produkcji zakiszanych kolb. Znaczące
zanieczyszczenia mikotoksynami, wytwarzanymi przez grzyby z rodzaju
Fusarium, stwierdzono teŜ w ziarnie pszenicy, pszenŜyta i Ŝyta oraz
jęczmienia i owsa przy występowaniu fuzariozy kłosów tych zbóŜ."
Cytat z "Mikotoksyny,grzyby toksynotwórcze i mikotoksykozy" J. Chełkowski

Wart wzięcia pod uwagę nie tylko ze względu na nasze kozy, ale główni na nas samych (syrop monsanto jest ostatnio we wszystkim. A amerykańska kukurydza, nie dość, ze monsanto, to jeszcze zagrzybiona. Także orzeszki fistaszki, importowana soja, która występuje w paszach i TOFU!)

Co to jest "skłoszone ziarno"? Dotąd słyszałam o skłoszonym/wykłoszonym zbożu.


  PRZEJDŹ NA FORUM