Menu dla kóz |
MariuszD. prawda życiowa jest taka, że owsa nikt (prawie nikt) nie pryska na nic. Owies jest na ogół rosliną uprawianą ekstensywnie. Większość chorób grzybowych owsa zwalcza się zaprawą nasienną. A teraz cytat: "Według dotychczasowych prac mikotoksyny najczęściej tworzone są w roślinach kukurydzy, przede wszystkim w kolbach, i stąd najwięcej kłopotów z mikotoksynami występuje w krajach uprawiających na znacznych areałach kukurydzę na ziarno lub tzw. CCM (corn cob mixture) – dla produkcji zakiszanych kolb. Znaczące zanieczyszczenia mikotoksynami, wytwarzanymi przez grzyby z rodzaju Fusarium, stwierdzono teŜ w ziarnie pszenicy, pszenŜyta i Ŝyta oraz jęczmienia i owsa przy występowaniu fuzariozy kłosów tych zbóŜ." Cytat z "Mikotoksyny,grzyby toksynotwórcze i mikotoksykozy" J. Chełkowski Wart wzięcia pod uwagę nie tylko ze względu na nasze kozy, ale główni na nas samych (syrop monsanto jest ostatnio we wszystkim. A amerykańska kukurydza, nie dość, ze monsanto, to jeszcze zagrzybiona. Także orzeszki fistaszki, importowana soja, która występuje w paszach i TOFU!) Co to jest "skłoszone ziarno"? Dotąd słyszałam o skłoszonym/wykłoszonym zbożu. |