Dziwny posmak twarogu, śmietany, kilkudniowego mleka.
[quote=moody]Wiaderko do dojenia codziennie po zlaniu myte, słoiki w stałym obiegu te same, bezwonne, myte w zmywarce.
Bundz wczorajszy ma ten sam posmak (chociaż słabszy), a był robiony ze świeżego i jednodniowego mleka. Kozy nie dostają teraz żadnych antybiotyków, poprzedni właściciel też nic nie wspominał. Mleko kilkukrotnie wcześniej(we wcześniejszych latach od kogoś) takie piłem (świeże) i nie miało tego przykrego zapachu, stąd się dziwię. Kozy bez żadnej paszy, póki co tylko na zielonce z łąki i wodzie. Ja wcześniej 30 lat na blokach przemieszkałem, od zeszłego dopiero na domu, od tego roku buduję "gospodarstwo" ,)
Muszę się przyznać, że do teraz nie myłem kozom wymion przy dojeniu, może być tak,

Moze sprobuj sera podpuszczkowego ze świeżego mleka. Kup podpuszczke mikrobiologiczną i chlorek wapnia. Podgrzewasz słodkie mleko do temperatury 38C i dodajesz łyżeczkę chlorku wapnia na 3 l mleka. Wszystko dokładnie mieszasz, następnie dodajesz 5kropli podpuszczki i mieszasz. Odstawiasz na 40 min mleko się zetnie. Nastepnie kroisz w drobne kwadraty skrzep z mleka i Odstawiasz na 30 minut az pojawi sie swewatka. Później odcedzasz ser dajesz do foremek możesz dodać zioła, suszone pomidory. Smacznego ,)


  PRZEJDŹ NA FORUM