Grupa: Użytkownik
Posty: 15 #8095996 Od: 2023-6-29
| Hej. Mam pytanie. Ostatnio dowiedziałam się, że koza chętnie wypije serwatkę pozostałą po zrobieniu sera twarogowego z mleka zsiadłego i faktycznie bardzo chętnie i szybko ją wypiła. Z tego co się dowiedziałam serwatka jest bardzo zdrowa dla Kozy. Zrobiłam również ostatnio ser podpuszczkowy i serwatkę taką również chętnie wypiła, ale czy mogę dać jej serwatkę po zrobieniu sera podpuszczkowego z dodatkiem chlorku wapnia? Gdyż chciałabym zachować dłuższą świeżość takiego sera i muszę wcześniej mleko spasteryzować w 74°C, a po pasteryzacji z tego co wyczytałam należy dodać 0,1g chlorku wapnia na 1l mleka, aby ser podpuszczkowy się udał. Pytanie, czy później taką serwatkę mogę podać Kozie bez obaw? _________________ "Wszystko możliwe jest dla tego, kto wierzy." Mk 9:23 |