NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » CO MOŻNA ZROBIĆ Z KOZIEGO MLEKA

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

co można zrobić z koziego mleka

  
LadyM.
08.04.2015 16:08:43
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2086818
Od: 2013-3-22
jeżeli mamy problem z nadmiarem mleka to jest jakiś pomysł.
Amerykańska kozia farma produkuje z koziego mleka krówki ręcznie robione

Obrazek
  
Electra28.03.2024 19:09:37
poziom 5

oczka
  
wiejskikoszyk
08.04.2015 16:11:22
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Czerniewo, pomorskie

Posty: 129 #2086821
Od: 2015-1-31
super
_________________
https://www.facebook.com/wiejskikoszyk
  
Jagienka
08.04.2015 16:46:06
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: kujawsko-pomorskie

Posty: 82 #2086849
Od: 2014-11-19
Iwona a może znalazłaś jeszcze recepturę do tych krówek pytajnikJa aż taka słodka nie jestem ale taaaaakie krówki chętnie bym zrobiła i oczywiście zjadła.
  
LadyM.
08.04.2015 17:12:43
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2086867
Od: 2013-3-22
Poszukam. Oni mają profil na Pinterest. I moja bratanica ma ich na tym pintereście. Poproszę, żeby poszukała. Ale nie sądzę, zeby podawali. Z tym, że recepturę na krówki na pewno można gdzieś znaleźć w necie. W końcu z koziego mleka robi się tak samo jak z krowiego. Tyle, ze od AN pewnie bardziej tłuste i więcej białka zawiera.
A oni właśnie mają ANy
  
Jagienka
08.04.2015 17:15:49
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: kujawsko-pomorskie

Posty: 82 #2086870
Od: 2014-11-19
to pozostanie nam stary sposób z czasów kryzysu - patelnia,cukier, tłuszcz, mleko kozie.bardzo szczęśliwy
  
Inkwizycja
08.04.2015 17:35:23
Grupa: Użytkownik

Posty: 7 #2086887
Od: 2014-3-19
Tylko że nie powinny nazywać się "krówki" tylko "kózki" oczko
  
annorl1
08.04.2015 17:40:15
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 434 #2086890
Od: 2014-1-18
ja z mleka koziego robiłam coś w stylu masy krówkowej. wiec pewnie i cukierki by wyszły, jak by nieco dłużej gotować. na litr mleka dawałam 2 szklanki cukru i 2-3 łyżki prawdziwego maasła i na bardzo wolnym ogniu co jakiś czas mieszając gotowałam, aż zgęstniało do pożądanej konsystencji. wiedziałam, że mleka nie będzie przez zimę, więc zrobiłam spory zapas. gorące wlewałam do słoików, odwracałam do góry dnem i po ostygnięciu wkładałam do lodówki. używam zamiast masy krówkowej sklepowej w puszce. smaczniejsze i o niebo zdrowsze wesoły ostatni słoiczek jeszcze mi się ostał wesoły
a takie mleko to gotowałam kilka godzin, nie pamiętam dokładnie
  
LadyM.
08.04.2015 18:28:32
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2086920
Od: 2013-3-22
O tu jest przepisów do licha

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


Krówek chyba w życiu nie robiłam, masę krówkową owszem.

Jeżeli ktoś nie robił, to trzeba pamiętać o tym, że robimy to na baaardzo wolnym ogniu, często mieszająć. Mieszanie pomaga w odparowaniu wody, jednocześnie ochładza masę, co zapobiega nadmiernej karmelizacji cukru.

Myślę, że ideałem by było pogotowanie samego mleka najpierw, żeby trochę się "skondensowało". Ale to sztuka, żeby nie przypalić.
  
wchelminiak
08.04.2015 22:30:57
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Czarnków --> Gajewo

Posty: 341 #2087120
Od: 2013-3-21
No się zwyczajnie pośliniłam!
Zeżarłabym niekulturalnie zupełnie!
Jak jakimś cudem będę miała nadmiar mleczka, to na 100% robię i wtedy będę gruba!
cool
_________________
Waleria

www.pracowniarw.blogspot.com
  
Bucia
09.04.2015 00:08:18
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 231 #2087144
Od: 2014-3-10
Hihi no właśnie żeby się nam te zapasy nie tworzyły...
  
LadyM.
09.04.2015 08:01:33
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2087197
Od: 2013-3-22
a ja jestem ciekawa, czy oni tam, w tym jueseju muszą mieć działalność gospodarczą, żeby produkować i sprzedawać te krówki. bo u nas nie nada, oczywiście
  
Electra28.03.2024 19:09:37
poziom 5

oczka
  
KoAla
09.04.2015 14:05:09
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Klępina, lubuskie

Posty: 110 #2087372
Od: 2014-1-15
No mają tak zrobić u nas, że będzie można przetworzone sprzedawać. Kiedyśtam...
  
wiejskikoszyk
09.04.2015 18:27:31
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Czerniewo, pomorskie

Posty: 129 #2087498
Od: 2015-1-31
podobno niebawem
_________________
https://www.facebook.com/wiejskikoszyk
  
osadka
25.04.2015 08:32:43
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kiersztanowo/Jeziorany

Posty: 30 #2095398
Od: 2014-8-22
dzień dobry wesoły - a ja mam takie pytanie? czy można podawać dzieciom nie pasteryzowane, surowe mleko od kozy?
_________________
www.osadadebowo.pl
  
jola1979
25.04.2015 09:27:44
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #2095424
Od: 2013-3-21


Ilość edycji wpisu: 1
To zależy.Jeśli koza jest zdrowa,badana,pod opieką lek weterynarii,zadbana itd.To wtedy jasne,że można.
No i druga sprawa,zależy jakie duże są dzieci.Malutkiemu dziecku(do 1 roku),bałabym się dawać niepasteryzowane mleko.Nawet jeśli koza spełniałaby wszystkie,powyższe warunki.
  
KoAla
25.04.2015 10:22:12
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Klępina, lubuskie

Posty: 110 #2095444
Od: 2014-1-15
Ja dawałam dzieciom surowe mleko i sama też wolę takie, niezależnie czy to krowie, czy kozie.Moje dzieci miały wtedy 4 i 13 lat.
  
LadyM.
25.04.2015 10:29:32
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2095447
Od: 2013-3-22
Oczywiście, że jak mleko kozie to surowe. jedyne poważne choroby, którymi można by się zarazić od bydła i kóz to gruźlica i bruceloza. Nie wiem, czy one są na tyle rozpowszechnione, że można by się obawiać zarażenia od własnej kozy.
Kozie mleko przegotowane nie ma żadnych wartości odżywczych.
  
katolik
16.05.2015 10:47:45
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 140 #2106164
Od: 2015-2-20
Czy na jogurt musi być mleko pasteryzowane.
  
wchelminiak
16.05.2015 21:53:50
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Czarnków --> Gajewo

Posty: 341 #2106352
Od: 2013-3-21
Musi być pasteryzowane?
Przecież ubijesz to co najcenniejsze.
U mnie bez pasteryzacji.
Co do dzieci, to mogą teoretycznie od pierwszych dni życia dostawać świeże kozie. Teoretycznie, bo to oczywiście osobista mamusia powinna podawać wesoły
_________________
Waleria

www.pracowniarw.blogspot.com
  
LadyM.
17.05.2015 11:17:57
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2106526
Od: 2013-3-22
60-70 stopni nie ubija enzymów. Tylko bakterie.
  
Electra28.03.2024 19:09:37
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » CO MOŻNA ZROBIĆ Z KOZIEGO MLEKA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny