NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SERY NA DŁUŻSZE PRZECHOWYWANIE.

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Sery na dłuższe przechowywanie.

  
Amalteja
21.07.2018 07:50:13
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 39 #2567575
Od: 2018-7-6
Hej😀,
Mam do Was pytanie odnośnie sposobów czy rodzajów serów na dłuższe przechowywanie. Od maja mam dwie mlode kozki mleczne i 6l mleka dziennie. Mleko pijemy i przetwarzamy na bieżąco gł robie sery twarogowe i podpuszczkowe i ricotte. Dzieci sa na wakacjach i nieprzejadamy naszych wyrobów. Jakie sery mozna zrobic do dluzszego przechowaywania? Czy marynujecie w oliwie i ziołach albo wedzicie? Ile takie sery moga poleżeć? Jak zrobic zapas na zime?
Dzieki za odpowiedzi.
  
Electra29.03.2024 10:19:44
poziom 5

oczka
  
europemultisystem
21.07.2018 12:07:18
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 45 #2567661
Od: 2018-2-24
przypinam sie do tematu,mam ten sam problem....
  
monia8366
21.07.2018 13:03:20
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #2567695
Od: 2013-3-21
Witam, jeśli chcecie mieć zapas na zimę to zostaję wam tylko możliwość robienia serów dojrzewających. Na okres do 2 miesięcy możecie przechowywać sery podpuszczkowe w zalewie oliwnej z ziołami lub bez( nie mogą mieć w sobie serwatki !). Wędzone sery wytrzymają maks do miesiąca ale trzeba by było je zapakować próżniowo by nie obeschły.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Amalteja
21.07.2018 13:41:52
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 39 #2567709
Od: 2018-7-6
Bez serwatki to znaczy takie dobrze obciekniete? Ja zbyt mocno nie odsaczam bo moja rodzinka woli takie wilgotne.
  
monia8366
21.07.2018 15:26:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #2567726
Od: 2013-3-21
Ja też lubię jak i klienci wilgotne, ale i z takiego łatwo pozbyć się serwatki. Wystarczy posolić go położyć w lodówce na kratce, po około 2 dniach z wierzchu będzie suchy. Wtedy pokroić w kostkę dać na sito lekko osolić i wstawić do lodówki. Po dniu ser będzie suchy a na dnie pojemnika będzie serwatka. Wtedy do wyparzonych słoiczków włożyć ser dodać zioła i zalać oliwą lub w tańszej wersji olejem.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Amalteja
21.07.2018 15:31:58
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 39 #2567727
Od: 2018-7-6
ok. Dzięki
  
olawk1
22.07.2018 21:09:57
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 60 #2568165
Od: 2017-7-4
gdy mam za dużo mleko - to robię twarożek. I mrożę. Nawet po paru miesiącach rozmrożony smakuje jak świeżo zrobiony. Polecam.
  
europemultisystem
22.07.2018 21:14:46
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 45 #2568169
Od: 2018-2-24
a robil ktos serek dlugo dojzewajacy typu gouda? jest mnostwo przepisow ale interesuje mnie juz taki zweryfikowany,sprawdzony ....moze ktos podrzucić?
  
Electra29.03.2024 10:19:44
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SERY NA DŁUŻSZE PRZECHOWYWANIE.

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny