NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » DOMOWE PRZETWORY » GRZYBY-KANIE

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

grzyby-kanie

  
Beti
05.09.2013 18:25:44
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Milówka,Śląsk

Posty: 31 #1592111
Od: 2013-6-3
Jeśli ktoś lubi kanie-sprawdzony przepis.Wszyscy,którzy jedli-zachwyceni aniołek
Kapelusze kani(jeśli duże,podzielić na 4 części)opanierować jak kotlet schabowy i obsmażyć na złoty kolor.
Panierka:2 jajka,30 ml mleka,sól,pieprz-wymieszać+bułka tarta do obtaczania kapeluszy.
Upieczone kanie układać w słoikach ,zalać zalewą.Jeśli będą przchowywane- zapasteryzować.
Zalewa:1 szklanka octu 10%,5szklanek wody,3łyżeczki cukru,łyżeczka soli,łyżeczka gorczycy,4 kulki ziela ang,3 listki laurowe,kilka kulek pieprzu,2 cebule pokrojone w piórka/całość zagotować.
Smacznego. bardzo szczęśliwy
  
Electra23.04.2024 13:37:38
poziom 5

oczka
  
monia8366
05.09.2013 20:47:28
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1592243
Od: 2013-3-21
jejku już padam z głodu i dostałam ślinotoku bardzo szczęśliwy
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Pike
06.09.2013 05:23:47
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Gorce

Posty: 107 #1592455
Od: 2013-5-13
Super ! Przepis wypróbuje.bardzo szczęśliwy
  
tomek11
06.09.2013 17:56:53
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Ślemień,Żywiec w.Śląskie

Posty: 51 #1593131
Od: 2013-8-22
z kaniami czeba uważać bo można ją pomylić z muchomorem sromotnikowym
wykrzyknikneutralny
  
Pike
08.09.2013 04:55:37
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Gorce

Posty: 107 #1594346
Od: 2013-5-13
Rzeczywiście je można pomylić.wykrzyknik
  
Beti
17.09.2013 08:39:11
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Milówka,Śląsk

Posty: 31 #1601779
Od: 2013-6-3
Nie da rady pomylićjęzor.Różnice są znaczące.Czubajka kania różniąca się od muchomora sromotnikowego przede wszystkim barwą kapelusza o odcieniu jasnobeżowym, na szczycie ciemniejszym o powierzchni kapelusza pokrytej ciemniejszymi łuseczkami . Za młodu owocnik wygląda jak pałka od bębna na długim i smukłym białawym trzonie pokrytym drobnymi łuseczkami lub wzorkiem zygzakowatym, o barwie jasno brązowej z bulwiastą podstawą i bez pochwy. Po wyrwaniu grzyba widoczne resztki grzybni w postaci białych nitek, przełamany trzon u dojrzałego owocnika pusty, strzępiacy się i zdrewniały.Kapelusz młodego muchomora jest początkowo wypukły, później staje się płaski, gładki barwy zielonkawej lub oliwkowo-zielonkawej o średnicy od 7 do 15 cm. Na powierzchni kapelusza mogą występować białe łatki. Blaszki pod spodem kapelusza są zawsze białe. Różnice.Kania ma ruchomy pierścień,muchomor nie. Kania ma nóżkę pustą w środku (jak rurka),nie ma długich wypełniających włókien. Kania ma wolną przestrzeń między blaszkami a podstawą,u muchomora blaszki dochodzą do końca.KANIA MA BRĄZOWE ŁATKI NA KAPELUSZU a MUCHOMOR BIAŁE.
  
weszynoska
17.09.2013 09:13:30
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1601790
Od: 2013-3-24
Tak, ale jesli ktoś się na grzybach nie zna...to wszystko możliwe i pasowało by aby najpierw zbierał kanie z doświadczonym grzybiarzem. Mój mąż często chodzi do lasu ale jesli zbiera kanie to zawsze przynosi mi do oceny ( nigdy nie odrzuca nogi - przynosi w całości)
A kotleciki..marzenie oczko
  
jola1979
17.09.2013 09:21:59
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1601792
Od: 2013-3-21
Pychotkaporuszony
U nas kanie nazywane są "sowami".
Nie wiem dlaczego,ale "od zawsze" były to "sowy"wesoły
  
weszynoska
17.09.2013 11:20:01
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1601858
Od: 2013-3-24
    jola1979 pisze:

    Pychotkaporuszony
    U nas kanie nazywane są "sowami".
    Nie wiem dlaczego,ale "od zawsze" były to "sowy"wesoły


Bo mają na kapeluszach takie łuski w kształcie sowich piórek
  
jola1979
17.09.2013 19:11:40
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1602222
Od: 2013-3-21
Dziękiwesoły
No,a ja cały czas zastanawiałam się co ma kania-grzyb wspólnego ze sowąwesoły Teraz już wiemwesoływesoływesoły
  
Beti
19.09.2013 09:18:20
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Milówka,Śląsk

Posty: 31 #1603213
Od: 2013-6-3
Uwielbiam je.Dopiero teraz od paru lat mogę ich zbierać ile zapragnę-zalety mieszkania wysoko w górach.Nie wiem,czy wiecie,ale kapelusze kani się suszy.Potem ,można je zemleć w młynku i używać do sosu grzybowego i zup,a w całości po namoczeniu w mleku opanierować i usmażyć.
  
Electra23.04.2024 13:37:38
poziom 5

oczka
  
Leosia
19.09.2013 20:21:06
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 550 #1603730
Od: 2013-4-2
Uwielbiam je! Ale kilka sztuk w sezonie to max. U nas nie ma ich. Szkoda :-(
  
weszynoska
19.09.2013 20:24:02
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1603731
Od: 2013-3-24
A ja dzis jadłam na wczesną kolację lub późny obiadek wesoły
  
jola1979
20.09.2013 07:53:13
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1604020
Od: 2013-3-21
O matko,język do kolan mi ucieka chory
U nas na razie nie ma ichsmutny

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » DOMOWE PRZETWORY » GRZYBY-KANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny