NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » TWARÓG ORAZ TWARÓG PODPUSZCZKOWY

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 7>>>    strony: [1]234567

Twaróg oraz twaróg podpuszczkowy

  
administrator
22.03.2013 21:59:53
poziom 2



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Wancerzów

Posty: 98 #1257330
Od: 2013-3-19


Ilość edycji wpisu: 1


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


Wyrób twarogu z mleka koziego potrzebuje zaszczepienia go naturalnymi kulturami bakterii gdyż sam się nie zakwasi. Najlepiej dodać jogurt z naturalnymi kulturami do mleka słodkiego. Ukwasza się najlepiej w glinianym garnku. Pozostawić pod przykryciem na kilka dni do ukwaszenia. W trakcie dobrze jest gdy zbieramy śmietanę z wierzchu mleka ponieważ na niej często mogą się rozmnażać pleśnie. W temperaturze pokojowej (20-22 stopnie) trwa to około 2-3 dni. Gdy już mleko będzie dobrze ukwaszone trzeba przelać je do garnka i podgrzać aż białko się zetnie. Następnie przelewamy do chusty lub prasy i pozwalamy by spokojnie odciekła serwatka. Temperatura w pomieszczeniu nie powinna być większa niż 15-17 stopni.
Twaróg podpuszczkowy
Mleko powinno być ciepłe po udoju podgrzewamy je do temperatury 20-25 stopni C. Dodać do mleka zakwas w ilości 1-2% ( czyli serwatka, jogurt naturalny lub kwaśne mleko).Po 1-2 godzinach dodać maksymalnie 1 kroplę na 1 litr mleka.Czas krzepnięcia 12-24 godzin.Skrzep pokroić w kwadraty o boku 5-8 cm. Przelać do chusty lub formy. Serwatka odcieka w niskiej temperaturze kilka godzin. Ewentualnie trochę posolić i schłodzić. Ser gotowy wesoły
  
Electra28.03.2024 15:58:42
poziom 5

oczka
  
Kluska
15.07.2013 00:24:05
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wólka K...(nie Kozia)

Posty: 93 #1537708
Od: 2013-7-14
Robię twarożek z mleka, 3dniowego, jest zlewane do glinianego garnka. Ścina się nawet nieźle sam, bez wspomagania, ale myślę, że to z powodu porowatości szkliwa ceramiki, w której porach nawet po dokładnym umyciu pozostaje to, co przyspiesza kiśnięcie. Gdy garnek był świeżo zakupiony, rzeczywiście mleko nie chciało się zakisić, ale po miesiącu już było dobrze. Ser podpuszczkowy nigdy z koziego 100% nie wyszedł, jedynie po dodaniu go do mleka krowiego (wiejskie, prosto od krowy) w ilości 50/50% zachodziły oczekiwane reakcje i ser ył bardzo smaczny.
  
weszynoska
15.07.2013 07:38:42
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1537862
Od: 2013-3-24
    administrator pisze:



    Twaróg podpuszczkowy
    Mleko powinno być ciepłe po udoju podgrzewamy je do temperatury 20-25 stopni C.


po udoju mleko jest dużo cieplejsze niż 20-25 stopni , to jak to rozumieć??
  
monia8366
15.07.2013 08:40:43
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1537924
Od: 2013-3-21
zjadłam "lub"
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
jola1979
15.07.2013 09:26:57
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1537984
Od: 2013-3-21
Ja twaróg z koziego mleka też robię bez "wspomagaczy".
Mleko po udoju przecedzam i wlewam do garnka.Może być "kamienny",ale ja wlewam do normalnego garnka.Po 2-3 dniach zbieram kożuszek,który wytworzył się na mleku.Mleko podgrzewam do momentu aż parzy w palec.
Wystawiam z palnika.Czekam aż ostygnie.Przelewam na chustę i czekam aż odcieknie.
Serek jest puszysty,śmietankowy w smaku.
Jak mam problem z ukwaszeniem mleka(przeważnie latem),wtedy dosypuję łyżkę cukru do słodkiego mleka i zamieszam.
Zawsze dokładnie myję garnek przed wlaniem następnego,świeżego mleka.Nie ma problemów z ukwaszeniem
  
Leosia
06.01.2014 19:34:16
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 550 #1706906
Od: 2013-4-2
Moje mleko pleśnieje :-( od jakiegoś czasu nie ma twarogu :-( :-( :-( latem nie było problemu bez wspomagania 3 dni w zwykłym garnku i pyszny, śmietankowy twaróg gotowy. Co robić?
  
monia8366
06.01.2014 20:50:26
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1706989
Od: 2013-3-21
Zbieraj śmietanę z wierzchu na niej tworzy się pleśń. Do mleka dodaj naturalnego jogurtu lub maślanki z kulturami bakterii to przyśpieszy proces.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Leosia
06.01.2014 21:34:09
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 550 #1707043
Od: 2013-4-2
Jutro nastawie nowe mleko. Jaka ilość maślanki na 3 litry mleka?
  
monia8366
06.01.2014 23:14:00
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1707139
Od: 2013-3-21


Ilość edycji wpisu: 1
dużo nie trzeba, około pół szklanki.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
jola1979
07.01.2014 16:27:24
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1707760
Od: 2013-3-21
Ja cały czas robię bez dodatków i jest ok.
Jeśli na wierzchu zbiera się pleśń,to po dwóch dniach zbierz kożuch i będzie ok.
  
Leosia
07.01.2014 16:37:26
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 550 #1707775
Od: 2013-4-2
Czy mleko na twaróg może czekać w lodówce zanim uzbiera się słuszna ilość?
  
Electra28.03.2024 15:58:42
poziom 5

oczka
  
jola1979
07.01.2014 19:57:19
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1707970
Od: 2013-3-21
Może,jednak zależy jak długo miałoby "czekać".Ja jednak wystawiam bez różnicy,czy mam 5l,czy mniej.
Wtedy mam na bieżąco świeży twarożek.
  
monia8366
07.01.2014 21:58:38
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1708098
Od: 2013-3-21
do maks 3 dni ale jeśli jednego dnia zostawisz mleko na twaróg to na drugi dzień możesz jeszcze dolać świeżego
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
artambrozja
07.01.2014 22:07:38
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1708118
Od: 2013-3-25
narobiłyście mi ochoty na twarożekwesoły może chociaż z krowiego mleka zrobię
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
LadyM.
07.01.2014 23:00:58
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1708179
Od: 2013-3-22
Ja nie radziłabym dodawać jogurtu, jako "startera". To sa inne bakterie, mleko ukwaszone "na jogurcie" ma troche inny smak i troche inaczej zachowuje sie po ogrzaniu.
Teraz, kiedy mleka jest mniej, staram sie raczej mrozić mleko, niz trzymac w lodówce. Takie "przechłodzone" mleko lubi gorzknieć w trakcie kwaszenia.
Zamrażam w butelkach PEt po mineralce. Jak mam odp ilość (na ogół 3 butelki + "dzisiejsze") wtedy kładę je na kaloryfer, rozmrażam i dodaje KWAŚNE MLEKO. Można przeciez kupić, tylko poczytać na etykietce, czy nie ma jakiegoś "wsadu" i czy są żywe kultury bakterii. Stawiam na noc koło kaloryfera i koło południa juz jest gotowe, kwaśne. Daje kubek mleka kwaśnego na ok 5l świeżego, albo serwatkę z poprzedniego sera, jeżeli nie jest za duzy odstep czasowy.
  
Leosia
13.01.2014 14:01:37
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 550 #1713766
Od: 2013-4-2
Nic nie dodałam, codziennie zbierałam korzuszek śmietanowo jakiś i mam cudny twarożek :-* dziękuje za porade :-*
  
jola1979
13.01.2014 16:49:43
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1713993
Od: 2013-3-21
Smacznego wesoływesoływesoły
  
monia8366
13.01.2014 19:21:13
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1714157
Od: 2013-3-21
Proponuję jednak kiedyś spróbować i dodać trochę jogurtu naturalnego lub maślanki ( ale tylko dobrego producenta lub od kogoś kto robi sam) ser jest o wiele smaczniejszy. U mnie klienci odróżniają kiedy nie dodam a kiedy dodam wesoły
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
LadyM.
13.01.2014 21:46:30
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1714332
Od: 2013-3-22
Monia, pierwszy raz dałam jogurt. No i niestety, nie smakowało mi. Wolę na ""start" dać kwaśne mleko ze sklepu. Maślanka pewnie też by mogła byc, ale nie próbowałam. Ważne, żeby na opakowaniu stało "żywe kultury bakterii"
  
monia8366
13.01.2014 22:16:05
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1714393
Od: 2013-3-21
bo te naturalne bakterie przyśpieszają proces, może jogurt był do kitu ja częściej daje maślankę ( swoją własną)
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Electra28.03.2024 15:58:42
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 7>>>    strony: [1]234567

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » TWARÓG ORAZ TWARÓG PODPUSZCZKOWY

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny