|   |   | 
| Esti | 07.11.2015 16:33:04   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: podlaskie
  Posty: 898 #2199275 Od: 2013-3-22
  | Słuchajcie co jest- zarejestrowałam się na Agrovis, dostałam hasło. Zalogowałam się i zmieniłam hasło na swoje. Wszystko ok, mam dostęp do receptur ale jak wchodzę na sklep to muszę się logować od nowa i wychodzi mi: niepoprawne dane logowania. _________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ | 
|   |   | 
| Electra | 04.11.2025 06:23:07 | 
 
 
   | 
			
			
		  | 
|   |   | 
| kozilas | 07.11.2015 16:48:38   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Warmińsko-Mazurskie
  Posty: 53 #2199281 Od: 2015-1-13
 
 
  UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
  Ilość edycji wpisu: 1 | Esti pisze: 
  Słuchajcie co jest- zarejestrowałam się na Agrovis, dostałam hasło. Zalogowałam się i zmieniłam hasło na swoje. Wszystko ok, mam dostęp do receptur ale jak wchodzę na sklep to muszę się logować od nowa i wychodzi mi: niepoprawne dane logowania. 
  Czy wpisałaś swoje dane (adres)w zakładce ,,Mój profil'' na pewno tak, więc z biblioteki receptur cofnij się do strony głównej na pasku u góry kliknij nie w sklep ale w OFERTA wypisz co cię interesuje i wyślij zwyczajnego maila na adres sklep@agrovis.eu   Przez ten adres kontaktuj się zawsze w sprawie zakupów. Wysyłasz spis-zapotrzebowanie lub zapytanie o cenę, w odpowiedzi dostajesz potwierdzenie lub wykaz cen. Potwierdzasz chęć zakupu otrzymujesz fakturę PR-FORMA z danymi do opłacenia zamówienia, w momencie gdy twoja wpłata jest potwierdzona na koncie Agrovis wysyłają paczkę Poczta Polska priorytet. Można też zaznaczyć w zamówieniu że chcesz zapłacić przy odbiorze. Gdy raz dokonasz zakupu potem już Twoje dane są w ich systemie i wszystko jest proste łatwe i przyjemne   _________________ http://duoart.blogspot.com/ | 
|   |   | 
| Karamba | 07.11.2015 17:06:26   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Warmia
  Posty: 41 #2199286 Od: 2014-11-17
  | Rany, nareszcie jakiś ruch w interesie, i wątek idzie w nowym, dobrym kierunku (książki, zakwaszanie, kultury bakterii, RÓŻNE rodzaje sera), serowe szaleństwo  
  Ktoś napisał, że dosuszanie ziarna poprzez wymianę części serwatki na wodę jest stosowane przy wyrobie serów dojrzewających, i wszystko się zgadza, ale proponuję sprawdzić, co wyjdzie ze skopiowania tej technologii przy wyrobie serów krótkodojrzewających   Ważne, aby były to sery prasowane - dobrze dosuszone ziarno nie będzie się wtedy w serze rozwarstwiać, tylko da piękną, zwartą masę. Taki ser można przechowywać bez szwanku w lodówce (byle nie na golasa, ani nie szczelnie zamknięty) nawet kilka tygodni (jeśli ktoś tyle wytrzyma patrzeć na ser i nie zeżreć), a on z każdym tygodniem będzie nabierał charakteru. Eksperyment nic nie kosztuje. Moje kozy dają zimą tak treściwe mleko, że z 3,5 litra mam pół kg takiego właśnie sera, dosuszonego i sprasowanego (2 kg obciążenia na półkilogramowy krążek!), więc nie ma się czego bać, że się "zmarnuje" dużo mleka na coś nowego. 
  Jeśli zaś po zaprawieniu mleka bakteriami i podpuszczką pozwolić mu "pracować" kilka godzin przed krojeniem skrzepu, rozdrobnione ziarno zaś podgrzać w serwatce do 70 stopni i w formie sprasować, a później taki ser (moczony uprzednio w zimnej  solance) uwędzić w dymie olchowo-śliwkowo-jałowcowym, to... Palce lizać, a nawet obgryzać ze smutku, że tak szybko się zjadło i nie ma   
 
  | 
|   |   | 
| Esti | 07.11.2015 17:29:42   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: podlaskie
  Posty: 898 #2199298 Od: 2013-3-22
  | Dziękuję Kozilas   _________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ | 
|   |   | 
| Anna13 | 02.03.2016 20:33:06   | 
Grupa: Użytkownik
  Posty: 4 #2247519 Od: 2014-7-14
  | Nie zabijajcie ..proszę.... ale lecę na dziób jak przysłowiowa kawka i nie jestem w stanie przeczytać wszystkich wypowiedzi w temacie "serowarstwa". Zadaję więc pytanie, być może prozaiczne: czy ktoś z Szacownego grona robił mozzarellę z koziego mleka? Jeśli tak to proszę o podzielenie się doświadczeniem ,albo przepisem z naciskiem na technikę wykonania, bo ja poległam któryś już raz z kolei.... A uparta jestem ,więc nie odpuszczę .mam w sobie jednak tyle pokory ,że uniżenie proszę Dobrą Duszę o wskazówki. | 
|   |   | 
| LadyM. | 02.03.2016 21:03:04   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Podkarpacie
  Posty: 4536 #2247534 Od: 2013-3-22
  | A może spróbować w/g tego przepisu:
 
 
  TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
 
 
  Ja nie robiłam nigdy mozarelli, ale ta babka ma za dużą rzeszę czytelników na to, by niesprawdzone przepisy podawać.  | 
|   |   | 
| Anna13 | 16.03.2016 19:35:19   | 
Grupa: Użytkownik
  Posty: 4 #2254278 Od: 2014-7-14
  | My LadyM. Stokrotne dzięki za link. Przeczytany, przetłumaczony, przerobiony, przetrawiony  Przepis świetny, oczywiście już zaczynam go lekko modyfikować( wiąże się to z niezbyt dużą ilością wolnego czasu).Ale ogólnie do ogarnięcia , szczególnie dla takich " pospiesznych" jak ja;-). Pozdrawiam Was wszystkich cieplutko. | 
|   |   | 
| lisa | 28.03.2016 19:53:14   | 
Grupa: Użytkownik
  Posty: 12 #2260607 Od: 2015-11-15
  | Witam W sobotę zrobiłam mój pierwszy ser przepis - filmik z youtube (czerwona szmatka w kratkę) wyszedł pyszny. Dziś rano zrobiłam już trzecie podejście i po prostu mi nie wychodzi chociaż robię dokładnie to samo. Co może być przyczyną? Czy z mlekiem jest coś nie tak? Teraz przepuszczając mleko przez szmatkę przy ostatnich 100 ml ciekło bardzo wolno i musiałam je zdusić. Przy myciu szmatki wyczułam lepką maź ciężką do zmycia. Przepraszam za głupie pytania,ale dopiero zaczynam  | 
|   |   | 
| CheNelly | 28.03.2016 20:54:42   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Dzierżoniów, Dolnośląskie
  Posty: 270 #2260644 Od: 2015-5-28
  | Może naczynia źle wymyłaś? Trzeba porządnie wymyć i potem wyparzyć. Taka lepka maź może powstawać z pewnych grup bakterii, które są w mleku naturalnie, ale przy braku odpowiedniej higieny się namnażają.  | 
|   |   | 
| lisa | 28.03.2016 21:38:48   | 
Grupa: Użytkownik
  Posty: 12 #2260680 Od: 2015-11-15
  | miska na mleko ze zmywarki.szmatki do przelewania wygotowywuje i używam tylko raz. pojemnik z miarką też dobrze umyty. Nie wyparzyłam tylko miski przeznaczonej tylko do mycia kozy przed dojeniem. w jaki sposób sprawdzić czy temperatura mleka jest odpowiednia,jesli nie sprawdza się sposób z w.w filmiku | 
|   |   | 
| CheNelly | 28.03.2016 22:32:56   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Dzierżoniów, Dolnośląskie
  Posty: 270 #2260716 Od: 2015-5-28
  | Nie widzę filmiku, nie wiem o czym mówisz   Najlepiej temp. sprawdzić termometrem po prostu. | 
|   |   | 
| Electra | 04.11.2025 06:23:07 | 
 
 
   | 
			
			
		  | 
|   |   | 
| lisa | 29.03.2016 10:23:34   | 
Grupa: Użytkownik
  Posty: 12 #2260843 Od: 2015-11-15
  | https://www.youtube.com/watch?v=xsF19EtyVxM | 
|   |   | 
| smyk80 | 04.05.2016 20:45:43   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Łeczna
  Posty: 128 #2279136 Od: 2015-11-10
  | Witam czytałam czytałam i się pogubiłam czy taki ser można dłużej przechowywać tz.chodzi mi o taki dojrzewający.Robiłam tak z podpuszczką według przepisu na 1 stronie wyszedł pyszny 😋  | 
|   |   | 
| barbik | 06.05.2016 17:07:59   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Lublin
  Posty: 271 #2280013 Od: 2014-11-5
  | Oj cosik się nikt nie podzielił wiedzą,  smyk80 taki ser można zostawić na dojrzewający, tylko ser potrzebuje odpowiedniej wilgotności i temperatury przechowywania. Próbowałam kiedyś zostawić w lodówce domowej, ale to nie zdaje egzaminu, ogólnie sery dojrzewające to trochę wyższa szkoła jazdy. Możesz sobie też poczytać tu 
  TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
 
  lub tu ( forum) 
  TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
 
 
  A może ktoś bardziej świadomy jeszcze podpowie jak temat podbiję  | 
|   |   | 
| smyk80 | 06.05.2016 18:27:22   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Łeczna
  Posty: 128 #2280037 Od: 2015-11-10
  | Właśnie dziś robiłam no i albo za dużo podpuszczki dodałam albo zaszkodził kefir bo gdzieś wyczytałam że się dodaje i juz po chwili zaczęło gęstnieć i oddzielać się serwatka ale tato nie pozwolił oddać kurom tylko spróbował i powiedział że dobrze smakuje on to za serami szaleje nie wiem co dalej z nim zrobi ale chociaż mnie pocieszył  | 
|   |   | 
| smyk80 | 06.05.2016 18:44:44   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Łeczna
  Posty: 128 #2280043 Od: 2015-11-10
  | barbik dziękuję ciekawa lektura   | 
|   |   | 
| barbik | 06.05.2016 19:11:35   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Lublin
  Posty: 271 #2280057 Od: 2014-11-5
  | Jak kefir to mniej więcej koryciński Ci wyjdzie, to że szybko zgęstniał, to raczej trochę za dużo podpuszczki, ale nikt się nie otruje, tyle że twardy będzie i może nie związać, zresztą zależy jak mocno gęsty.  Niech sobie normalnie odcedzi i zje chłopina na zdrowie. 
  A ile lektura czasu pochłania , jak chcesz szybciej to google i już | 
|   |   | 
| smyk80 | 06.05.2016 19:40:31   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Łeczna
  Posty: 128 #2280069 Od: 2015-11-10
  | Właśnie taki twardy jak żółty jeszcze dałam suszone pomidory i czosnek,a jak tylko kupiłam kozy to mleko było be a teraz każdy serka chce to nic że nie wyszedł Tylko teraz trochę mało mleka bo maluchy piją i za bardzo nie poszaleję z serami  | 
|   |   | 
| barbik | 06.05.2016 20:11:39   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Lublin
  Posty: 271 #2280087 Od: 2014-11-5
  | Ja wcale nie szaleję, bo moje jeszcze nie mleczne, czasem tylko na krowim jak kupię, coś wykombinuję. Ucz się kobieto serków robić, to jeszcze na naukę przyjadę  | 
|   |   | 
| agnieszka1975 | 17.05.2016 14:48:20   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Posty: 41 #2284638 Od: 2015-6-16
  | Temat troszkę odgrzeję, bo mam pytanko. Ja ser podpuszczowy robię t sposób następujący: mleko składuję w lodówcę, żeby nazbierać choć z 5 litrów, podgrzewam na oko do temperatury ciała, dodaję podpuszczkę cielęcą. Czekam z pół godziny aż się zetnie, tnę na kawałki i zaczynam podgrzewać na wolnym ogniu w międzyczasie DODAJĄC SÓL. Jak zaczyna parować, wyłączam i czekam aż opadnie na dno. Następnie zlewam do chusty serowarskiej (taka śliska, niebieska, kupiłam na allegro) i prasuję między dwoma talerzami pod obciążeniem 5 litrowej butelki z wodą. Sery są pycha, ale czy mogę coś jeszcze robić lepiej?  | 
|   |   | 
| Electra | 04.11.2025 06:23:07 | 
 
 
   | 
			
			
		  |