NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 32>>>    strony: [1]234567891011121314151617181920

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
administrator
20.03.2013 17:31:40
poziom 2



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Wancerzów

Posty: 98 #1253343
Od: 2013-3-19
Podgrzewamy mleko do 30 stopni C


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


Dodajemy podpuszczkę. Ja zawsze daję więcej niż jest w przepisie,3- 5 kropel na 1 litr mleka. Dzięki temu jest bardziej zwarty i twardy.


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


Po dodaniu podpuszczki mieszamy dokładnie kilka dobrych razy. Odstawiamy i nie robimy nic z mlekiem 30 min.
Po tym czasie zrobi się dobry zwarty skrzep, który trzeba pokroić dokładnie na małe kawałeczki. Ważne by obracać ten skrzep od dołu łyżką tak by duże kawałki skrzepu nie zostały na dnie nie pokrojone.


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


Gdy pokroimy skrzep wstawiamy na mały gaz i podgrzewamy do temperatury 45 st. C często mieszając by skrzep nie przypalił się na dnie.
Odstawiamy z gazu i czekamy jak skrzep opadnie na dno. Wylewy częśc serwatki bez skrzepów do naczynia.Resztę wraz zz skrzepem wlewamy do pracy. O to przykład mojej prasy domowej roboty.


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


Ugniatamy skrzep delikatnie rękę w prasie.
Nakładamy na skrzep dnem słoik litrowy oraz zawiązujemy dętkowym paskiem tak by nacierało nacisk na słoik. Co jakiś czas wylewy serwatkę która jest na dnie garnka, ja trzymam tak około 3 godzin. Następnie wyjmujemy ser i wkładamy go do zimnej solanki.Sól dodajemy do wody w takiej proporcji w jakim chcielibyśmy by ser był słony. Ja przestaję dodawać sól w momencie gdy nie jest wstanie się rozpuścić ju w wodzie.


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




W trakcie odsączania masy serowej od serwatki można dodać różnorakie zioła ( świeże lub suszone) co daje wspaniały aromat i smak serom. Można także po wysuszeniu z solanki sery uwędzić na zimnym dymie.


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

  
Electra28.03.2024 20:00:12
poziom 5

oczka
  
wchelminiak
22.03.2013 16:00:55
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Czarnków --> Gajewo

Posty: 341 #1256832
Od: 2013-3-21
Wspaniała instrukcja!
Mam pytanko, gdzie zaopatrujecie się w podpuszczkę?

_________________
Waleria

www.pracowniarw.blogspot.com
  
administrator
22.03.2013 16:03:55
poziom 2



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Wancerzów

Posty: 98 #1256834
Od: 2013-3-19
Ja kupuję na allegro wesoły mogę podać link bo jest sprawdzona wesoły Dzięki fajnie że się moja osobista instrukcja podoba bardzo szczęśliwy
  
jola1979
22.03.2013 17:40:18
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1256919
Od: 2013-3-21
Ja też na Allegro kupuję.
Widzę,że też płynną kupujeszwesoły
  
administrator
22.03.2013 18:14:08
poziom 2



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Wancerzów

Posty: 98 #1256957
Od: 2013-3-19
Tylko płynna bo te w proszku czy tabletkach bardzo zmieniają smak serka. Mi to nie podchodzi gdzieś wydobywa to co najgorsze w mleku. Nie wiem dlaczego ale rozmawiałam z kilkoma osobami i mają tak samo nawet z mlekiem krowim dlatego polecam płynną.
  
Krzysztof
22.03.2013 19:22:56
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 393 #1257048
Od: 2013-3-20
Rozumiem że to jest serek słodki. A jak zrobić kwaśny.U mnie jak mleko postoi to robi się gorzkie. Czy przedtem pasteryzujesz.
  
jola1979
22.03.2013 21:05:46
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1257283
Od: 2013-3-21
Słodki?Nie.
Kwaśny,chcesz zrobić kwaśny,czyli podpuszczkowy kwaśny?
  
Krzysztof
22.03.2013 21:54:57
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 393 #1257322
Od: 2013-3-20
Ja bym chciał robić i słodki i kwaśny. ale tu nie ma mowy jakie mleko.Ja robiłem do tej pory tak: słodkie mleko lekko podgrzewałem ,dodawałem podpuszczkę, jak się ścięło dalej podgrzewałem i odlewałem serwatkę i dalej grzałem aż było bardzo gorące i wtedy w ręku wygniatałem. Na końcu posypywałem solą i po paru godzinach jadłem.
  
wchelminiak
22.03.2013 21:57:33
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Czarnków --> Gajewo

Posty: 341 #1257327
Od: 2013-3-21
Nie jestem specjalistką w serach, ale czy przypadkiem kwaśny, to nie jest już inna fermentacja? Inne bakterie tam działają niż w podpuszczkowych - robionych na mleku słodkim - świeżym.
Nie mówię o ostatecznym smaku, ale o rodzaju mleka użytego do produkcji serka.
_________________
Waleria

www.pracowniarw.blogspot.com
  
administrator
22.03.2013 22:01:33
poziom 2



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Wancerzów

Posty: 98 #1257337
Od: 2013-3-19
co do tego sera dodałam właśnie nowy post wesoły
  
artambrozja
28.04.2013 17:33:32
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1356587
Od: 2013-3-25
Monika a jak długo wędzi się taki serek w zimnym dymie?
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Electra28.03.2024 20:00:12
poziom 5

oczka
  
monia8366
28.04.2013 17:39:59
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1356599
Od: 2013-3-21
maksymalnie do 4 godzin
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
artambrozja
28.04.2013 21:31:02
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1366051
Od: 2013-3-25
Dzięki Monika wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
weszynoska
29.04.2013 08:25:44
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1372482
Od: 2013-3-24
Ja dodaję 3-5 kropel podpuszczki na litr ale w temperaturze mleka ok 38 stopni, i po ścięciu skrzepu już nie podgrzewam tylko cedzakiem nakładam na sito do odcieknięcia, obracam kilka razy - odcieka pod własnym ciężarem...i na noc daje do solanki , rano wyjmuję znów do ocieknięcia...i gotowe...

Robię inny ser??
  
weszynoska
07.05.2013 23:41:59
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1431683
Od: 2013-3-24
Wczoraj zrobiłam ser z w/w przepisu moni... tyle, że mleko krowie a nie kozie...dodałam czosnek niedźwiedzi

ser...rewelacja.. nie mam słów
  
artambrozja
12.05.2013 22:40:19
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1445609
Od: 2013-3-25
Monika zrobiłam w piątek serek wesoły Rewelacja !!
Miałam 5 litrów mleka krowiego.
Chciałam mu zdjęcie pstryknąć, ale nie zdążyłam, bo znikł był wesoły
Dzisiaj robiłam kolejny - właśnie ocieka, jutro postaram się obfocić.
A serwatkę wykorzystałam na ricottę - poezja smaku.
Dzięki wielkie za przepiswesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
monia8366
12.05.2013 22:42:32
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1445611
Od: 2013-3-21
proszę bardzo wesoły Smacznego!!
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
monia8366
13.05.2013 13:12:29
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1446173
Od: 2013-3-21
Nubirek ja radze ci solić na sucho dojrzewające, trochę już robię te sery i wiem że te z solanki nie wychodzą za dobrze. Ja nacieram ser solą obwijam w pieluchę i do lodówki. Codziennie tak naciera przez pierwsze 4 dni później dalej leży w tej pieluszce bez nacierania. Sprawdzam codziennie czy dobrze jest zawinięty by nie wysechł. Później czerwony wosk i do spiżarni na dojrzewanie minimum 1,5 miesiąca.
Co do wędzenia to zapomniałam napisać że ser gdy odsączymy z serwatki trzeba wygniatać w podgrzanej mocno serwatce (jak chleb) kilka razy moczymy i na desce w pieluszce wygniatamy. Jest bardziej zwarty coś w stylu oscypka i nie rozłazi się w trakcie wędzenia. Madziu co do ziół dobre jest: oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, szczypiorek,kminek, papryka słodka i ostra, chili. Co do zalewy kroisz dobrze wyschnięty z solanki ser w kostkę lub w paski.Wkładasz do słoja zalewasz oliwą do pełna tak by ser przykryła może wpierw nasypać ziół i dopiero zalać. Tak możesz trzymać nawet do 1,5 roku ser jeśli nie ma dostępu do powietrza. Słoik oczywiście zamknięty i w chłodzie np w lodówce. Po 3 tygodniach jest już pyszny i aromatyczny jak dodasz ziółka. wesoły
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Krzysztof
13.05.2013 14:25:03
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 393 #1446296
Od: 2013-3-20
A czy zamiast pieluchy nie może być woreczek foliowy
  
monia8366
13.05.2013 14:31:51
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1446321
Od: 2013-3-21
woreczek nie bo ser nie oddycha może być ściereczka kuchenna.W woreczek możesz dać jak już dojrzeje i żeby ci nie wysechł w lodówce. Choć jak wyschnie nawet jest dobry bo można go zetrzeć na tarce do zapiekanek, pizzy itp. Solanka zbyt moczy ser, on wtedy nasiąka nią zbytnio. jak kilka razy zamoczyłam później ser był gorzkawy jak robię na sucho zawsze wychodzi. Absolutnie nie stosuję solanki na mokro. Madziu oliwa z oliwek nie raz dawałam w dobry olej słonecznikowy i też jest dobre.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Electra28.03.2024 20:00:12
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 32>>>    strony: [1]234567891011121314151617181920

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny