| |
Esti | 18.03.2014 10:54:46 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podlaskie
Posty: 898 #1782333 Od: 2013-3-22
| Ja solankę robię w ten sposób, że wrzucam do wody sól stopniowo ile się rozpuści i mieszać. _________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ |
| |
Electra | 09.05.2024 23:56:14 |
|
|
| |
weszynoska | 18.03.2014 11:09:48 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1782351 Od: 2013-3-24
| Ja na 1 litr wody daję 3 łyżki soli, rozpuszczam , schładzam i wkładam do niej zrobiony serek na kilka godzin. Po wymoczeniu wyciągam, daję na kratkę żeby obsechł i zajadam
|
| |
monia8366 | 18.03.2014 11:54:45 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4621 #1782390 Od: 2013-3-21
| zależy jak solny ma być, nie ma reguły. jedna osoba lubi bardzo solny więc wsypuje więcej druga zaś trochę by mieć lekki posmak soli. Solanka ma konserwować z wierchu ser by nie zachodziły przemiany i by bakterie nie miały dostępu. tak więc ile soli obojętne. Możesz nawet na sucho posolić taki ser jak chcesz. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
LadyM. | 18.03.2014 13:52:56 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1782509 Od: 2013-3-22
| mi się po zasoleniu "na sucho" robił z wierzchu taki twardy i nie było to zbyt fajne. Wolałam moczyć. |
| |
monia8366 | 18.03.2014 15:41:20 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4621 #1782604 Od: 2013-3-21
| z wierzchu jak posolisz trzeba zawinąć w bawełnianą szmatkę to nie obeschnie _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Esti | 18.03.2014 16:48:14 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podlaskie
Posty: 898 #1782730 Od: 2013-3-22
| Suchą ścierkę? Ja owijałam w ręcznik papierowy codziennie zmieniany. Co o tym myślisz? _________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ |
| |
monia8366 | 18.03.2014 18:25:49 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4621 #1782864 Od: 2013-3-21
| jasne że może być, chodzi o to by było zabezpieczone przed wyschnięciem. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
nowa | 18.03.2014 19:09:01 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 45 #1782907 Od: 2013-8-23
| a tak konkretnie jaka ta podpuszczka powinna być, na allegro są różne w płynie jaką wybrać .do tej pory robiłam klasyczny twarożek, a chciałabym nauczyć się też inne rzeczy robić ,stąd moje pytania takie prozaiczne |
| |
koziarz42 | 22.03.2014 12:38:40 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 374 #1787456 Od: 2013-3-28
| Jak długo można przechowywać podpuszczkę ,mam dość duży słoik? |
| |
artambrozja | 22.03.2014 16:25:05 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1787606 Od: 2013-3-25
| to przecież ma datę przydatności _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
koziarz42 | 22.03.2014 16:42:12 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 374 #1787623 Od: 2013-3-28
| Dostałem od znajomego słoik i dlatego się pytam. |
| |
Electra | 09.05.2024 23:56:15 |
|
|
| |
LadyM. | 22.03.2014 18:53:52 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1787738 Od: 2013-3-22
| trudno wyczuć w którym momencie terminu ważności ona była. Zapytaj znajomego. I wsadż do lodówki. I jeszcze jaka to podpuszczka - naturalna czy enzymatyczna. |
| |
jola1979 | 22.03.2014 20:34:13 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1787829 Od: 2013-3-21
| Najważniejsze,czy to podpuszczka w proszku,czy płynna? |
| |
koziarz42 | 22.03.2014 21:02:41 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 374 #1787875 Od: 2013-3-28
| Płynna.
|
| |
jola1979 | 22.03.2014 21:07:03 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1787879 Od: 2013-3-21
Ilość edycji wpisu: 1 | To oczywiście w lodówce się ją trzyma.Spytaj znajomego o termin ważności. Jeśli będzie po terminie,to może "nie ściągać" zbyt dobrze.Poza tym po terminie jako dodatek "do żywności",to trochę obawa o zdrowie.
|
| |
koziarz42 | 22.03.2014 21:11:07 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 374 #1787883 Od: 2013-3-28
| Dziękuję,ściąga dobrze,muszę komuś dać połowę,bo szkoda zmarnować. |
| |
LadyM. | 22.03.2014 21:15:46 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1787885 Od: 2013-3-22
| A mnie się zatęskniło za podpuszczkowym . Trochę też dlatego,że nie miałam kwaśnego mleka "na zaczynek", zeby ukwasić na twarożek. I miałam resztke podpuszczki jeszcze z jesieni(w lodówce), ale sobie pomyślałam, że jak tyle stoi, to już może nie ma "mocy". I zamiast 25 kropel jak zwykle, dałam 40. Ale serek wyszedł dobry. |
| |
mario331 | 19.04.2014 14:35:42 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Sandomierz
Posty: 35 #1819623 Od: 2013-6-30
| Wczoraj próbowałam zrobić swój pierwszy ser niestety po podgrzaniu mleka do 30 stop. i dodaniu podpuszki (miała być kropla na litr ja dodałam 3 krople na 2 litry) wogóle nie powstał skrzep, a do rana zrobiło się zsiadłe mleko. Wszystko zjadł pies Pierwsze koty za płoty... |
| |
Esti | 19.04.2014 15:52:59 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podlaskie
Posty: 898 #1819675 Od: 2013-3-22
| Ja daję 4-5 kropel na litr. Z reguły trzeba dać więcej. Na mojej też jest dawka 1:1. _________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ |
| |
jola1979 | 19.04.2014 21:28:11 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1820056 Od: 2013-3-21
| mario331 pisze: Wczoraj próbowałam zrobić swój pierwszy ser niestety po podgrzaniu mleka do 30 stop. i dodaniu podpuszki (miała być kropla na litr ja dodałam 3 krople na 2 litry) wogóle nie powstał skrzep, a do rana zrobiło się zsiadłe mleko. Wszystko zjadł pies Pierwsze koty za płoty...
Podpuszczka,podpuszczce nierówna,to samo tyczy się mleka. Nie zawsze mleko równo się zetnie po dodaniu tej samej ilości podpuszczki co zwykle.Pogoda ma wpływ również. Ja czasem dodaję 2 krople na litr mleka,zależy jaki ser robię i ścina się,ale ser robię po jakiś 3 godz od dodania. Tak,że próbuj,próbuj-a serek wyjdzie |
| |
Electra | 09.05.2024 23:56:15 |
|
|